0

П о-голямата част от новозаразените с COVID-19 в Испания през последните пет седмици са сред неваксинирани хора. Това обяви испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас, като официално регистрираните новозаразени вчера са 27 286 души, информира "Ройтерс".

По-голямата част от новозаразените с COVID-19 в Испания през последните пет седмици са сред неваксинирани хора. Това обяви испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас, като официално регистрираните новозаразени вчера са 27 286 души, информира "Ройтерс".

Само 5,5% от новозаразените през последните 24 часа са хора, които са били напълно ваксинирани, уточни Дариас и добави, че 11,4% са били частично ваксинирани и 83,1% са неваксинирани.

"Трябва да спазваме достигнатия ритъм на ваксинация", подчерта министърката на пресконференция, като добави: "Това ще ни осигури важно ниво на защита, което ще ни позволи да се насладим на лятото."

Броят на новозаразените в Испания непрекъснато нараства от края на юни, като 14-дневният коефициент на заболеваемост на 100 000 жители се повиши до 622,4. До момента страната с 46,9 млн. души население е регистрирала общо малко под 4,2 млн. заразени и 81 148 починали.

Испания е третата най-бърза страна във ваксинирането на населението си според базата данни "Нашият свят в данни", изоставайки само от Канада и Великобритания, като 51,3% от испанците са напълно ваксинирани, а 62,1% са получили поне една доза ваксина.