0

А встралийският готвач Мат Престън разкри перфектния начин за приготвяне на пилешки яйца, пише в. „Дейли Мейл“.

Австралийският готвач Мат Престън разкри перфектния начин за приготвяне на пилешки яйца, пише в. „Дейли Мейл“.

Престън отбелязва, че най-трудно се правят поширани яйца. Той обаче обяснява, че основната тайна не е методът на готвене или уменията на готвача, а доколко пресни са яйцата. За да разбере дали това ястие си струва да се готви, австралиецът съветва да счупи едно яйце в чиния. Ако белтъкът се разлива като локвичка около жълтъка, гответе яйцата по различен начин. Например за бъркани. Готвачът подчертава, че основният трик при приготвянето на това ястие е непрекъснатото разбъркване, без да се задържа на най-горещото място в тигана, за да не изсъхнат. По-добре е бърканите яйца да се готвят на слаб или среден огън, тогава ще станат особено нежни.
Да се сгреши нещо при пържените яйца е изключително трудно, казва Престън. Той съветва да изберете един от двата подхода: или го запържете на силен огън, за да стане хрупкаво отдолу, или на малък и с капак отгоре - тогава върху жълтъка ще се образува тънък филм.


Що се отнася до варените яйца, австралиецът отбеляза, че времето за готвене зависи от огромен брой фактори: от температурата на яйцата до височината над морското равнище. Престън препоръчва потапяне на яйцата в студена вода, кипване и след това средно три минути за рохко сварени яйца, от пет до осем за твърдо сварени яйца.