0

П ринц Хари и брат му Уилям отрекоха, че има разрив между тях преди срещата, свикана от британската кралица Елизабет Втора, на която трябва да се обсъди желанието на Хари и съпругата му Меган да се откажат от кралските си ангажименти. Херцогът на Съсекс и херцогът на Кеймбридж пуснаха първото си съвместно изявление, след като кризата с абдикация взриви световното медийно пространство, а в. „Таймс“ дори подшушна, че херцогът на Съсекс е обвинил Уилям в тормоз.

Принц Хари и брат му Уилям отрекоха, че има разрив между тях преди срещата, свикана от британската кралица Елизабет Втора, на която трябва да се обсъди желанието на Хари и съпругата му Меган да се откажат от кралските си ангажименти. Херцогът на Съсекс и херцогът на Кеймбридж пуснаха първото си съвместно изявление, след като кризата с абдикация взриви световното медийно пространство, а в. „Таймс“ дори подшушна, че херцогът на Съсекс е обвинил Уилям в тормоз.

Според изданието, Меган е поискала с Хари да се откажат от кралските задължения само 20 месеца след като се омъжила за него, отчасти обвинявайки по-големия му брат в насилие и според вестника, е казала на съпруга си по Коледа: „Това не е работа за мен“.
Според изявлението на Хари и Уилям това е лъжлива история, която спекулира за раздора между херцога на Съсекс и херцога на Кеймбридж“.

На този фон дядото на Хари и Уилям – принц Филип бе видян да напуска имението Сандрингам, където трябваше да се състои срещата за т.нар. Мегзит – напускането на Хари и Меган на кралските задължения. Филип, който се бе оттеглил от обществения живот, веднага се притече на помощ на Елизабет Втора, щом кризата се разрази. Според таблоидите на Острова, Филип е бил бесен от реакцията на Меган и Хари. Той напусна имението с ландровър, возен от жена шофьор.

Веднага щом Хари и Меган заявиха, че се оттеглят, без да се уведомили баба си Елизабет Втора, официален Бъкингам заяви, че има огромни препятствия, които ще отнемат месеци, за да се стигне до това разделяне.

Заобиколена от съветници, британската кралица Елизабет Втора се готви за заседанието в Сандрингам, на 160 километра северно от Лондон. Уилям дойде от Лондон, а Хари от Уиндзор. Принц Чарлз беше в Оман, където беше на възпоменателна церемония по повод кончината на султан Кабус. Меган трябва да участва в дискусиите по телефона. Тя е със сина си Арчи в Канада.
На 8 януари принц Хари и Меган обявиха чрез "Инстаграм" за намерението си да направят безпрецедентна крачка, като се откажат от статута на старши членове на кралското семейство и си гарантират финансова независимост.
На срещата утре в Сандрингам ще се обсъждат "палитра от възможности" за двойката, уточнява Бъкингамският дворец. Кралицата има намерение да реши ситуацията за дни, а не за седмици. Целта е да се постигне съгласие утре какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на искането на Хари и на Меган. Сред детайлите, които трябва да бъдат изяснени, е кой ще плаща за охраната на Меган и Хари, сега финансирана от данъкоплатците, както и какви дейности Меган и Хари ще имат право да извършват, от които да им носят пари, и какви ще бъдат данъчните последици от преместването на двойката в Канада или в САЩ.
Британските издания се занимават с темата и с настроенията в кралското семейство. "Сънди таймс" съобщава, че принц Уилям е казал на приятел, че е натъжен от случващото се, защото той и Хари сега са като "разделени юридически лица", а самият той искал "всички да играят в един и същи тим".
Приятели на Меган и Хари твърдят, че двойката се е чувствала изтласквана встрани заради желанието на кралското семейство да се фокусира върху преките наследници на короната - принц Чарлз, принц Уилям, и принц Джордж. Медии писаха, че Хари още през юни е търсил работа за Меган в киноиндустрията.

Според коментатора Том Брадли кралското семейство отчаяно се нуждае от "мирен договор", който да предотврати "една продължителна война", която може да навреди на самата монархия.
Решението на Меган и Хари да се дистанцират от кралското семейство породи смесени реакции. Много британци изразиха симпатии за тях, но заявиха, че те не могат да получават финансирана от данъкоплатците охрана, щом като няма да изпълняват официални задължения.
Но всички реакции бяха на симпатии за 93-годишната кралица. Тези симпатии се изразиха в приветствията, с които Елизабет Втора беше посрещната при неделната си визита за литургията в църквата Света Мария Магдалена в Сандрингам. "Наистина съжалявам за нея. Случващото се трябва да е ужасно за всеки родител, независимо дали е кралска персона или не", заяви 70-годишната Джейн Актън, която беше сред хората, събрали се пред църквата, за да видят кралицата.