0

О бикновено уикендите са време да развихрим кулинарните си умения. И, ако по някакви причини не можете да се възползвате от прекрасното време навън, ви предлагаме да се престрашите и да пробвате да направите станалите така популярни френски макарони. 

Обикновено уикендите са време да развихрим кулинарните си умения. И, ако по някакви причини не можете да се възползвате от прекрасното време навън, ви предлагаме да се престрашите и да пробвате да направите станалите така популярни френски макарони. 

Много домакини не смеят да започнат, защото им изглежда сложно и трудно. Да, тези сладки изкушения наистина са капризни, но пък, ако ги правите с желание и любов, могат и да ви се отблагодарят с уникално усещане. За да ви се получат, със сигурност ви трябва търпение и повечко свободно време. Щом обаче нашият редактор успя да ги направи преди да седне пред компютъра, за да ви поднесе последните новини, значи и вие ще можете.

Рецептата, която в случая е използвана, е взаимствана от Блога на Кари и Натали, но ще се опитаме да я адаптираме към нашия опит.

Необходими продукти за бадемовите черупки

3 белтъка от големи яйца

210 г пудра захар

100 г фино бадемово брашно

50 г кристална захар

1 щипка сол

сладкарска боя по избор

аромат по избор

За масления крем:

100 г меко масло

150 г пудра захар

2 с.л. тена сметана

 

Начин на приготвяне:

1. Смесете бадемовото брашно и пудрата захар и ги пускаме през кухненски процесор на ниска степен, за да станат на още по-фин прах. Тази смес се пресява през цедка няколко пъти, за да се премахнат всички по-едри частички.

2. Отделяте белтъците от жълтъците на престоялите поне час извън хладилника яйца. Разбивате ги с миксер заедно с щипката сол, докато побелеят и станат с меки връхчета. На части прибавяте кристалната захар и разбивате до твърди връхчета.

3. Към разбитите белтъци добавяте ванилова есенция или друг аромат. Прибавяте и сладкарската боя (по ваш избор) и бъркате само с шпатула до пълното й разтваряне.

4. Добавяте около 1/3 от сместа от бадемовото брашно към разбитите белтъци. С помощта на шпатула внимателно смесете. Постепенно добавете и останалото брашно на части. Бъркате, докато сместа пада на панделка и успявате с шпатулата да оформите осмица.

5. Застелете голяма тава с хартия за печене. За да не се размества хартията, в четирите ъгъла на тавата поставете по една малка точка от сместа, за да „залепите“ листа отгоре.

6. Очертавате върху хартията малки еднакви кръгчета (около 3 см диаметър) през 2 см.

7. Пълните получената смес в пош или в шприц с объл отвор и започвате да пълните кръгчетата, като шприцовате в центъра на всяко под прав ъгъл (без да вървите струята).

8. Хващате тавата и я пускате върху масата, така че да се получи прословутото „биене“ на макароните, целящо да изкара въздуха от тестото, което да не надува прекалено черупките при печене. Удряте поне 10 пъти в масата, може и повече.

9. Оставяте макароните да почиват 1 час, така че да изсъхнат и да образуват лека коричка.

10. Загрявате фурната на 150 градуса и печете изсъхналите макарони около 14 минути. Тук е тънкият момент да се прецени кога са готови – ако при лек допир макароните хлътват, трябва още малко да се изпекат.

11. Изваждате от фурната и оставяте да се изстудят напълно. След което ги отлепяте от хартията на тавата.

12. Приготвяте масления крем за пълнежа. Може и шоколадов или чийзкрем (по ваш избор). Ние заложихме на масления.

Разбивате в купа 100 г меко масло, докато стане леко и пухкаво. Добавете 150 г пудра захар и отново разбийте до гладък крем. Добавяте ванилия, после и 2 с.л. течна сметана и разбивате.

13. Поставяте крема в пош или в шприц и шприцовате в средата малка топка от него върху едната черупка. С друга захлупвате отгоре и леко притискате, така че кремът да се разпредели равномерно.

14. Оставяте получените макарони за 24 часа в хладилника, за да „узреят“.

Вадите на други яден, черпите и се наслаждавате с близките си на невероятно нежните френски макарони.

Да ви е сладко!