Резултатите от изпълнението на проект: „Популационни изследвания, миграции и състояние на запасите от благороден елен в България” бяха представени на заключителна работна среща, проведена в УОГС „Г. Ст. Аврамов” в с. Юндола.

Резултатите от изпълнението на проект: „Популационни изследвания, миграции и състояние на запасите от благороден елен в България” бяха представени на заключителна работна среща, проведена в УОГС „Г. Ст. Аврамов” в с. Юндола. Проектът се реализира като съвместна инициатива на 6-те държавни горски предприятия в страната, които осигуриха финансирането му и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания /ИБЕИ/ при БАН. Водещ партньор беше Югозападното държавно предприятие, а ролята на неговите ловни експерти решаваща за успешното му приключване.

За първи път в България са проведени проучвания чрез иновативни технологии на базата на сателитни предаватели и фотокапани за проследяване миграцията на животните. Основните изводи от 3-годишните проучвания по проекта показват, че популацията на благородния елен в България е със запазени трофейни качества и генетичен потенциал, като няма нужда от внасяне на животни от чужбина. Подценява се значението на подборния отстрел, което влошава половата и възрастова структура на стадата и води до икономически загуби и пропуснати ползи при организирания ловен туризъм. Улавянето и разселването на елени от север на юг е необходимо, но трябва да се извършва при определени условия, свързани с по-бърза адаптация на животните.

Здравословният статус на благородните елени е добър и засега няма притеснения от съществуващи болести по тях. Въпреки полаганите усилия от страна на стопанисващите дивеча, бракониерството остава основен фактор, ограничаващ развитието на вида в южните и западни части на страната, беше посочено по време на дискусиите.

В срещата участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов и ловни експерти от цялата страна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В община Кресна започват да носят безплатна храна за възрастни и социално слаби

От понеделник по инициатива на община Кресна започва да се доставя безплатно топла храна за най-уязвимите и застрашени жители не само в общинския център, но и в най-отдалечените села.