От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

В тази връзка областния управител Красимир Кирилов издаде заповед № ОКД 14-02-2/02.08.2019 г., с която по надлежния ред са уведомени общините на територията на областта и всички институции, имащи отношение към проблема. В рамките на заседанието бяха обсъдени и одобрени и мерките, които влизат след изтичането на гратисния период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“. Бе решено, че ще се състави график и екипи започват проверки в населените места на територията на цялата област Добрич. На стопани, които не са заклали животните си ще им бъде налагана санкция, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета. По последни данни, предоставени от инж. Десислава Иванова – директор на ОДЗХГ, по данни на кметове на населени места, на територията на област Добрич в задни дворове има 1046 прасета.

Областният управител Красимир Кирилов още веднъж отправя апел към всички, които отглеждат прасе за лични нужди, да се възползват от почивните дни, за да оползотворят месото. Д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич, обръща внимание на всички – да заравят отпадъците от животните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Магазините пълни с гръцки сафрид, търговците го пласират за нашенски

Морето на север завря от лефер

Магазините пълни с гръцки сафрид, търговците го пласират за нашенски

Времето се „обърна“ и морето завря от лефер, похвалиха се запалени рибари по добруджанското море. Припомняме, че близо 40 дни в края на август и целия септември риболовът бе невъзможен заради бурното море.

Бракониери отсякоха 12 кубика дърва в Тервел

12 кубически метра дърва за огрев са задържали служители на ДЛС-Тервел през изминалата седмица, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Това е най-голямото количество за последните месеци.

Кулинарна магия в Шабла

За седма поредна година в Градския парк на Шабла се проведе „Празник на плодородието“, който съвпадна с християнския празник Кръстовден. Майстори-градинари и майстори-кулинари подредиха изкусителни щандове със собственоръчно приготвени деликатеси. Жури, оглавявано от кулинарния водещ Ути, обиколи всички 48 щанда и определи победителите.