Вижте за кои ученици удължават учебната година

Вижте за кои ученици удължават учебната година

Обмисляме да удължим учебната година за 1-6 клас с 2 седмици, като на този етап няма да има удължаване за 7-12 клас, за да не учат и през юли съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че това ще става чрез проектни дейности, които могат да бъдат разположени или през летните месеци, или по време на дистанционното обучение преди Коледа.

Образователният министър посочи, че миналата година е постигнат частична ангажираност с проектни дейности и занимания по интереси след края на учебната година. „Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. В момента има регламентирана такава проектна седмица от първи до трети клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв вид занимания в електронна среда, те могат да отложат учебните седмици за юни месец.”, даде за пример Вълчев. Така, ако преди коледните празници учениците имат онлайн занимания по интереси, то лятото присъствено ще имат повече време да наваксат с учебния материал.

Учебната година ще се увеличи, но няма да се увеличава учебният план. "За всички училища ще се удължи учебната година, но ще се даде възможност да решат дали да вземат проектните седмици в края на годината. Така децата да имат незадължителни занимания през юни. Това е възможност да учениците и родителите да бъдат ангажирани две седмици със занимания, които няма да бъдат задължителни и да се пишат отсъствия. Това е разликата с учебна план.”, обясни Вълчев.”, уточни образователният министър.

Вълчев уточни, че тази възможност ще бъде дадена с промяна в нормативната уредба и педагогическите съвети ще решат за кога да оставят тази проектна седмица.

„Можем да компенсираме образователните дефицити. През втората година трябва да се компенсира и първата. Трябва да имаме по-голяма маневреност. Надеждата ни е само до Коледа да бъде преустановяването на учебните занятия”, каза Вълчев. Той посочи, че за голяма част от учениците от начален етап ще бъдат първите три седмици в дистанционно обучение.

Проблем е и фактът, че  не може да се разчита на част от родителите, защото те самите са неграмотни, подчерта Вълчев. „Настоявам всички ученици да учат присъствено, но здравето на учителите и учениците е по-важно. Ученето можем да го компенсираме, но човешкия живот не можем.” , заяви просветният министър

Той обясни, че тази учебна година трябва да се компенсират и загубите от първата. „Тази година имаме по-малък периметър на маневреност. Надеждата ни е само до Коледа да бъде преустановяването на учебните занятия”, каза още Вълчев. Той посочи, че за голяма част от учениците от начален етап ще бъдат първите три седмици в дистанционно обучение.

По отношение на осигуряването на устройства, с които учениците да се включат в онлайн обучението Вълчев обясни, че около 22-23% училищата са успели да закупят лаптопи със средствата, отпуснати от държавата. В София били забавено отпускането на средствата. Общо със средства от държавната хазна ще бъдат закупени 19 000 устройства. Следващата седмица предстои да бъдат отпуснати още 15 млн.лв. за компютри, дезинфектанти, пречистватели на въздуха. „До края на учебната година ще имаме около 100 000 компютъра в системата.”, заяви Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.