0

Д ва от конкурсите на подпрограма „Медиа“ ще удължат сроковете си за кандидатстване. До тази мярка се стигна предвид пандемията от CONVID-19.

Два от конкурсите на подпрограма „Медиа“ ще удължат сроковете си за кандидатстване. До тази мярка се стигна предвид пандемията от CONVID-19.

С известно забавяне документите си за получаване на финансова инжекция могат да подадат участниците, кандидатстващи за Промоция на аудиовизуални творби онлайн и Подкрепа за филмови фестивали. Техните крайни срокове стават съответно 5 май, 18 ч. българско време и 21 май, 18 ч.

Промоцията на аудиовизуални творби онлайн включва парична подкрепа за реклама на съществуваща платформа за видео по заявка, разработването на готови пакети за излъчване онлайн и за иновативни проекти за разпространението на европейски аудиовизуални произведения. Общият прогнозен бюджет на конкурса е 10,1 милиона евро.

Подкрепата за филмовите фестивали се дели в две действия – за един форум и верига от форуми. В първия случай подпрограмата отпуска безвъзмездни средства под формата на еднократна сума между 19 000 и 75 000 евро. Стойността завиди от броя на селектираните европейски филми в програмата на фестивала. Когато става дума за верига от форуми, подпрограмата може да отпусне до 60% от общите допустими разходи за проекта.

Подпрограма „Медиа“ е част от програмата „Творческа Европа“, чиято цел е да подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2014 г. до 2020 г. са отпуснати 1,46 милиарда евро в подкрепа на европейски проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капациетета на културните и творческите организации.

С подкрепа от „Медиа“ е и Международният филмов фестивал София Филм Фест. За провеждането си миналата година форумът е получил 63 хиляди евро. София Мийтинг, част от форума, също е реализиран с помощ от подпрограмата. От конкурса за достъп до пазари форумът е бил подкрепен миналата година с 75 000 евро.