Удължават срока за касовите апарати до края на годината (ОБНОВЕНА)

Удължават срока за касовите апарати до края на годината (ОБНОВЕНА)

Наредба Н-18, известна като Наредбата за касовите апарати, ще влезе в сила на 31 декември 2020 г. Това стана ясно от публикуван законопроект на сайта на Министерство на финансите, с който срокът за влизане в сила на документа се измества от 31 юли на 31 декември 2020 г., съобщи Националната агенция по приходите (НАП).

В мотивите на законопроекта е записано, че досегашният срок няма как да се спази, без да предизвика значителни затруднения. След проведени срещи между приходната агенция и бизнеса, са въведени редица промени. Текстът предвижда удължаване на срока за блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност от 24 на 72 часа. Променя се също така дефиницията за софтуер за управление на продажбите (СУПТО), облекчават се изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма. Прецизира се отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия, облекчават се правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

Електронните магазини със СУПТО и друг използван софтуер за управление на продажбите имат време до края на годината да отговорят на изискванията на наредбата. Тук се включват и тези търговци, при които плащането става чрез пощенски паричен превод. Електронните магазини, които използват единствено софтуера на магазина, без друго СУПТО, имат време до 30 септември 2020 г. да приведат дейността си според изискванията.

Лицата, използващи Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД), ще трябва да подадат информация до 28 февруари 2021 г. Досега срокът за това бе 30 септември 2020 г. Това се отнася за и за регистрираните, и за нерегистрираните по ДДС. При други срокът се измества на 31 януари 2021 г.

„Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.