Удължават срока за кандидатстване по мярката за отговорната консумация на вино

Удължават срока за кандидатстване по мярката за отговорната консумация на вино

Държавен фонд „Земеделие“ удължава приема на документи по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. до 12 март 2021 г., включително. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието. 

Припомняме, че крайният срок за подаване на документи по мярката изтичаше на 24 февруари 2021 г., но по желание на бранша и заради необходимостта от повече време за набавяне на документи със Заповед на изпълнителният директор на ДФЗ приемът е удължен Схемата „Информиране в държавите членки“ се прилага за първи път след въвеждането й в националната програма.

Предвиденият бюджет за 2021 г. е малко над 3 млн. лева.

Тя има за цел да информира потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол, схемата на Европейския съюз за защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали като брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове, създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали и конференции. За подпомагане имат право да кандидатстват организации на производители на лозаро-винарски продукти, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, а също и  държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е

от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“.

Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

В случай че кандидатите изберат да изпълняват дейности, свързани с вина без ЗГУ и ЗНП, те ще имат право единствено на финансиране от Европейския съюз в размер до 70 % от стойността на информационните им проекти. Ако предпочетат дейности само за вина със ЗНП или ЗГУ, ще могат да получат до 70 % европейско финансиране и до 10 % национално съфинансиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.