Търговците ще разполагат със 72 часа преди НАП да блокира касовите апарати

Търговците ще разполагат със 72 часа преди НАП да блокира касовите апарати

В случай на възникнал технически проблем, търговците ще разполагат с цели 72 часа, за да оправят фискалното си устройство. Досега срокът за това бе 1 ден, след което от Националната агенция по приходите (НАП) блокираше устройствата за плащане. По време на работна среща между агенцията и Сдружението за модерна търговия обаче бе постигнато съгласие този срок да се удължи, съобщиха от ведомството на Галя Димитрова.

По време на срещата стана ясно, че се изготвя и създаването на авариен режим за работа на апаратите. С него, дори при загубена връзка вследствие от природни бедствия и извънредни ситуации, на търговците ще им бъде позволено да продължат да работят.

 Това ще стане с промени в наредбата за касовите апарати

или Наредба Н-18. „Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности", съобщават от приходната агенция.

Денонощен мониторинг на системите за обмен на данни ще се осъществява не само от данъчните, но и от външен доставчик.

Зам.- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомни, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила, заедно с бизнеса, в условията на открит диалог и консенсус.

Припомняме, че искането за промяна на 24-часовия срок бе направено и по време на срещата на финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на НАП с представители на различни браншове. Причина за това бяха спрелите за почти денонощие сървъри на НАП, заради които данни от продажби не се приемаха.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.