Удължават с 6 месеца валидността на изтичащите лични документи (ОБНОВЕНА)
3

Удължават с 6 месеца валидността на изтичащите лични документи (ОБНОВЕНА)

С 6 месеца ще се удължи валидността на личните карти и свидетелстата за управление на МПС, които изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. Това заяви в брифинг директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светлана Ценева.

Те ще са идентификационни документи в този период само на територията на страната. Ако някой е предприел пътуване в чужбина, ще има възможността да ги обнови, тъй като звената ще работят и преди изтичането на 6-месечния срок.

Забелязва се значителен спад на приетите за заявления за издаване на идентификационни документи. На 9 март те са били 5691 за лични карти, 4302 за паспорти и 1269 за шофьорски книжки. 2 седмици по-късно те са съответно 1071 за лични карти, 295 за паспорти и 271 за свидетелства за управление. По думите ѝ това показва, че въведеният режим на извънредно положение се спазва.

Тя допълни, че за тази година се очаква да изтекат най-много документи през периода юни-август, следван от ноември-декември.

По отношение на българите, които живеят в чужбина, тя уточни, че те подават документите си в консулските служби. Там, където те работят и не са затворени, документи могат да се подават и ще бъдат обработени от дирекция „Български документи за самоличност“.

Срокът за документите на постоянно и дългосрочно пребиваващите у нас чужденци също се удължава с шест месеца, заяви старши комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Миграция“ към МВР.
„Предвижда се и възможност за хората, които пребивават продължително, чийто срок на документите изтича в периода на извънредното положение, да подадат заявления за смяната им до 14 дни след изтичане на срока на извънредното положение. Този срок няма да се брои като нарушение.“, допълни Николов.
Чужденците, които са у нас с туристическа цел (до 3 месеца), би трябвало да напуснат страната според предвидените за това срокове. Ако поради независещи от тях причини не могат, то трябва да се обърнат към служба „Миграция“, за да може срокът да бъде удължен.

Сроковете на разрешенията по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, се удължават с 2 месеца, заяви инспектор Дамян Димов от сектор „Контрол на общоопасните средства“.

Промените ще допринесат за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване за прием на заявления.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.