Удължават с 3 месеца валидността на документите на корабите

Удължават с 3 месеца валидността на документите на корабите

С 3 месеца се удължава срокът на валидност на корабните документи на българските морски кораби, изисквани от международни договори, страна по които е България и националното законодателство, в съответствие с насоките за извършване на прегледи по хармонизираната система за преглед и освидетелстване, съобщават от ИА „Морска администрация“.

Мярката е във връзка с епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19 в страната и обявеното извънредно положение.

Срокът на документите се удължава, ако даден корабопритежател подаде заявление за извършване на подновителен преглед за установяване на съответствие с изискванията на международните договори и датата на изтичане на корабния документ попада в рамките на обявеното извънредно положение.

Същото важи и за морските кораби, непопадащи в обхвата на международните договори, включително корабите, регистрирани или подлежащи на регистрация в регистровите книги на малките кораби, плавателните съдове тип джет и приравнените към тях. В тези случаи обстоятелството се удостоверява със запис в самото свидетелство.

При изтичане на срока на контролен талон се издава временен такъв със същия номер, последване от запис „interim“ за срок от три месеца.

Подновителните годишни прегледи се отлагат за извършване след отмяна на извънредното положение, а прегледите на плавателни съдове тип джет и приравнените към тях се извършват пред сградата на съответната дирекция на агенцията или в пристанищата на регистрация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.