Удължават програмата за безплатно лечение на кариеси при децата до 8 г.

Удължават програмата за безплатно лечение на кариеси при децата до 8 г.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. ще бъде удължена с още 5 години и ще продължи до 2026 г. Този ангажимент пое здравният министър проф. Костадин Ангелов, който присъства на заседание на Националния координационен съвет на програмата.

Това е една от най-устойчивите програми в сферата на здравеопазването и дава изключително добри резултати по отношение на денталното здраве на децата. Целта ни е да запазим това. За целта работим в посока през следващите пет години тази програма да бъде продължена и надградена, посочи министър Ангелов.

„Програмата е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“, посочи и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Сред големите успехи на програмата е и Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни кътници на деца от 5 до 8-годишна възраст, която е част от нея и която също ще бъде удължена. До момента тя е обхванала 130 000 деца, като само през 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца. До седмица ще започне силанизирането и за 2020 г., уточниха от здравното министерство.

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на първите постоянни зъби (кътниците) и образуват защитен слой. Той е необходим, за да намали риска от поява на кариес, тъй като постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина на емайла си и са податливи към това. Те изникват около 5-6-годишна възраст, но здравината на емайла достига максималната си твърдост за 2 години.

Тъй като вдлъбнатините на тези зъби са тесни и дълбоки, натрупаната в тях зъбна плака, която може да доведе до образуване на кариес, не може да бъде премахната с четка и паста, обясняват зъболекарите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.