Удължават помощта за загинали селски животни и пчелни кошери до края на 2022 г.

Удължават помощта за загинали селски животни и пчелни кошери до края на 2022 г.

Европейската комисия (ЕК) одобри пренотифицираната схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Тя ще се прилага до 31.12.2022 г. включително, а определеният бюджет по нея е 10 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието. 

Разширен е и обхватът на помощта - към неблагоприятните събития е добавена тежката суша. С промените ще се предостави възможност за подкрепа на пчеларите, които в резултат на  сушата понасят загуби на пчелни семейства.

Подпомагането представлява директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, вулканични изригвания и горски пожари, възникнали по естествен път. Стопаните се компенсират до 100 % от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории (чистопородни разплодни животни, отводки и кошери), а щетите от тежката суша ще се компенсират до 80%.

Помощта следва да бъде изплатена до четири години след настъпването на неблагоприятните климатични събития. Предстои условията за прилагане на помощта да бъдат утвърдени от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ .

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.