ИЗВЪНРЕДНО: Удължават извънредната обстановка до края на април (ВИДЕО)

Здравният министър предлага:

ИЗВЪНРЕДНО: Удължават извънредната обстановка до края на април (ВИДЕО)

Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с три месеца. Това съобщи по време на здравната комисия в Народното събрание.

Заразяването с новия щам на COVID-19, ако се случи на територията на Република България, ще постави под много сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки. Допускаме, че той вече е тук, но все още не е доказан. В тази връзка ще предложим удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари, заяви министърът. "Ще следим много внимателно какво се случва в рамките на 14 дни", допълни Ангелов.

В момента тече една дискусия с разхлабване на мерките от страна на различни браншове. Засега това може да стане само в образованието. Подхождаме с голямо разбиране. Не сме от двете страни на барикадата. Ние сме заедно с всички работещи. Продължаваме да водим разговори по тази тема, подчерта той.

„Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин. Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери проф. Ангелов.

Според здравния министър българското население не е достатъчно информирано за ваксините. „Ако беше, поне половината щяха да желаят да бъдат ваксинирани. Това не е така сега. Страхът започва там, където свършва информацията“, каза той. По думите му обаче това се променя. Пример за това са медиците, от които първоначално само около 30-33% били изявили желание да се ваксинират, докато вече има области, в които те са вече близо 50%. „Само по този начин ще стигнем до нивата на ваксинация, които ни трябват, за да постигнем до колективния имунитет“, коментира още проф. Ангелов. Той призова депутати също да влизат в приложението за коронавируса и да четата информацията в него, а след това да я споделят по време на гостуванията си в блоковете. Проф. Ангелов допълни, че приложението за информация за коронавируса ще стане мобилни телефони и ще бъде съвместимо с две операционни системи. На него е качена всяка информация за ваксините, проведени изследвания, има и секция за въпроси с отговори.

По време на блица със здравния министър д-р Нигяр Джафер посочи, че се очакват проблеми с набирането на хора, които да участват в изборните комисии и запита дали се обсъжда вариант да бъде ваксинирани. Проф. Ангелов обясни, че мислят в тази насока, защото участващите в комисиите се срещат с голяма група от хора и това поставя под опасност тяхното здраве. „Обсъжда се въпросът, но няма да нарушим ваксинационния план. Той може да бъде променен и него да бъдат включени и членове на избирателните комисии“, обясни здравният министър. Той ще изпрати писмо до председателя на ЦИК и всички партии, които ще излъчат свои представители на изборите, за да му изпратят бройка на лица, които ще участват в провеждането на изборите и да се проучи каква част от тя желаят да се ваксинират. В допълнение д-р Джафер посочи, че ще има 12 000 секционни комисии и в тях ще има около 60 -70 000, а ако се включи и администрацията на първа линия вече говорим за до 100 000 души.

Очаквайте подробности! 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.