Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.

Досега допълнителни помощи се взимаха за първите 30 крави или 100 овце, като завишението бе в размер на 10%. Направените промени увеличават броя на животните на 50 крави и 200 овце.


За първи път тази година в обхвата ще влязат и биволите,

като собствениците им ще получават субсидии за първите 50 животни. Възрастта за подпомагане на женските животни по схемата също скача - от досегашните 18 на 27 месеца. След иновациите завишението ще достигне 25%.

„По-голям ресурс ще бъде насочен към малките и средни производители, което е част от политиката на министерството“, коментира Благоева.

Намалява се и изискването за добиване на определени литри мляко за крави, които са в период на преминаване или вече са преминали към биопроизводсво – най-малко 1500 кг мляко.

В схемите за директни плащания обаче не се предвиждат почти никакви промени, тъй като 2020-та се явява последна за програмния период и ще бъде последвана от преходна година.

Новост се среща при зелените площи - срокът, в който междинните култури трябва да бъдат на полето, е изтеглен с месец напред. По искане на земеделските производители той се измества от 1 септември до 1 ноември. Добавено е и изискване културите да бъдат посадени преди 1 септември в годината на кандидатстване.


При заявяване на две от културите се срещат някои особености.

По схемата за памук през Кампания 2020 земеделските производители вече не трябва да предоставят сертификат за използваните семена, достатъчни са само официалните етикети от опаковките им. Допълнителни условия има и за конопа, който също трябва да бъде представен с оригиналните етикети на семената и разрешение за отглеждане.

Срещата между представителите на земеделското ведомство и бранша бе част от информационна кампания, която започна на 7 февруари. Основната й цел е да запознае земеделските стопани с предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020, както и с актуални въпроси относно държавните помощи. Стопаните бяха информирани за възможните законодателни промени в сектор „Животновъдство“ и за преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

По темата: земеделие
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Оранжерии пред фалит заради коронавируса

Хиляди производители на разсад твърдят, че са обречени на фалит, тъй като не могат да продадат продукцията си.  Заради крутите мерки срещу коронавируса пазарите са затворени. 

Украйна забрани износа на елда

Министерството на селското стопанство на Украйна забрани износа на елда (гречка), съобщиха световните агенции. Мярката е със срок на действие до 1 юли е целта е защитата на вътрешния пазар.

Цените на храните с рязък спад заради COVID-19

Световните цени на храните рязко се понижиха през март заради спада в търсенето, причинен от COVID-19 и ниските цени на горивата, предаде Агенцията по храните и агрикултурите на ООН (FAO).