0

С лед първите слънчеви дни на лятото дойде време и за кабриолетите. Автомобилите без покрив винаги са предоставяли чудесна възможност за пряк контакт с природата. В разгара на лятото кабриолетите доставят огромно удоволствие и радват пътниците с полъха на вятъра в косите и превръщат пътуването в полет под открито небе.

Най-новият открит модел на пазара е BMW Серия 4 Cabriolet, който беше представен у нас в топверсията за момента M440i xDrive.

След първите слънчеви дни на лятото дойде време и за кабриолетите. Автомобилите без покрив винаги са предоставяли чудесна възможност за пряк контакт с природата. В разгара на лятото кабриолетите доставят огромно удоволствие и радват пътниците с полъха на вятъра в косите и превръщат пътуването в полет под открито небе.

Най-новият открит модел на пазара е BMW Серия 4 Cabriolet, който беше представен у нас в топверсията за момента M440i xDrive.

В шестото поколение на модела германският производител залага на елегантен и отличителен профил, който трябва да вдъхнови клиентите, като добавя значително подобрена производителност, което всъщност означава повече мощност на двигателя и подобрена динамика на шофиране.

Новото BMW Серия 4 Cabriolet изпъква с индивидуалния си дизайн, изцяло новия и по-лек текстилен сгъваем покрив, разнообразното портфолио от задвижвания, висококачественото окачване, усилената структура на каросерията и модерно оборудване.

Новият открит модел с 4 места предлага значително по-интензивен спортен профил спрямо предишния модел. Със своята комбинация между спортна радост от шофирането и наслада под открито небе, новото BMW Серия 4 Cabriolet продължава една дълга традиция в своя клас, основан преди 35 години от първото BMW 3-та серия Cabriolet.

Новото BMW Серия 4 Cabriolet се отличава с нисък силует и елегантно присъствие. Дължината на модела е увеличена с 128 мм до 4768 мм, а широчината е набъбнала с 27 мм до 1852 мм. Междуосието е увеличено с 41 мм до 2851 мм. Височината на колата при затворен покрив е 1384 мм. Солидното излъчване и динамичните способности се подчертават и от разширената следа с 28 мм отпред и с 18 мм отзад.

При новото BMW Серия 4 Cabriolet се завръща текстилен гюрук, който комбинира качествата на сгъваем твърд покрив с естетиката на текстилен покрив. Той се състои от големи плоски елементи с неподвижно задно стъкло и многослойна изолация.

Предлага се серийно в черен цвят и опционално в цвят антрацит със сребрист ефект. Акустичният и климатичен комфорт на новият гюрук е значително по-висок от този на конвенционалните меки покриви. В същото време теглото му е по-ниско с 40% спрямо сгъваемият твърд покрив на предходния модел. Електрически задвижваният  гюрук може да бъде отварян и затварян с натискане на бутон за 18 секунди, както и по време на движение със скорост до 50 км/ч.

В салона на новото BMW Серия 4 Cabriolet централната конзола традиционно е ориентирана към водача, а кокпитът включва изцяло дигитално арматурно табло с 12,3-инчов дисплей, както и 10,25-инчов сензорен контролен дисплей. Управлението на мултимедийната система може да се извършва чрез докосване на контролния дисплей, чрез въртящия се контролер iDrive на централния тунел, чрез бутоните на волана или с гласови команди. На екрана се изобразяват картите на навигацията с трафика в реално време и множеството функции на мултимедийната система.

В интериора на новото BMW Серия 4 Cabriolet са използвани висококачествени материали, като серийното оборудване включва спортен кожен волан и спортни седалки с електрическо регулиране и климатизация, облицовани с кожена тапицерия Vernasca. За пътниците отпред са предвидени автоматични асистенти за подаване на предпазния колан. За задните пасажери има две единични седалки.

Опционалният ветробран осигурява регулиране на течението на въздуха в интериора. Той може лесно да бъде демонтиран и при затворен гюрук, и да бъде прибран зад сгънатите облегалки на задните седалки във включената в комплекта чанта. По-високият уют при ниски външни температури се осигурява от системата за подгряване на врата, интегрирана в подглавниците на предните седалки. Гъвкавата конструкция на гюрука позволява увеличаването на обема на багажника от 300 литра при отворен до 385 литра при затворен покрив.

Серийното оборудване на новото BMW Серия 4 Cabriolet включва тризонова автоматична климатична инсталация и пакет за съхранение. Като опция се предлагат стационарна климатизация и вътрешно осветление, както и сгъваем теглич с електрическо задвижване.

На пътя 3-литровият редови 6-цилиндров турбодвигател радва със спортна динамика

Още след първите няколко километра зад волана всеки шофьор ще бъде изумен от точността на променливото спортно кормилно управление, с която BMW M440i xDrive Cabriolet се вписва в завоите.

Под предния капак е вграден 3,0-литровият 6-цилиндров редови бензинов двигател с два турбокомпресора с различни размери, които осигуряват особено бързо и спонтанно разгръщане на мощността от 374 к.с. За по-спонтанни реакции и по-добра ефективност на задвижването, мощният агрегат е оборудван с технологията Mild-Hybrid, при която 48-волтов стартер-генератор подпомага двигателя с вътрешно горене с допълнителна мощност от 11 к.с.

За отличната динамика на кабриолета ключова роля играе 8-степенната спортна автоматична трансмисия Steptronic Sport, която дискретно и ефективно избира правилните предавки. Трансмисията с лостчета на волана за ръчно превключване предлага и новата функция Sprint, която осигурява максимална динамика при междинни ускорения и изпреварвания.

Благодарение на максималния въртящ момент от 500 Нм, наличен в широкия интервал от 1900 до 5000 об/мин, новото BMW M440i xDrive Cabriolet се ускорява пъргаво както от място, така и при изпреварване на път с ограничена видимост. При рязко натискане на газта моторът реагира със светкавична бързина и от място до 100 км/ч кабриолетът спринтира само за 4,9 секунди.

Въпреки спортната динамика, кабриолетът харчи средно 7,8 литра на 100 км, в града разходът е около 10 л/100 км, а на междуселищен път пада до 6,3 л/100 км. Новият кабриолет може да се използва и за ежедневен автомобил, благодарение на режима Comfort, в който колата вози доста меко, а двигателят е тих и спокоен. Увереността, с която този открит четириместен автомобил се движи по пътя, ще изуми всеки водач.

За новото BMW M440i xDrive Cabriolet стандартно се предлага задвижване на всички колела от системата xDrive, която подобрява сцеплението и контрола на автомобила на мокри и хлъзгави настилки, и повишава стабилността при вземането на завои.

На пътя новото BMW M440i xDrive Cabriolet вози много комфортно, благодарение на опционалното адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление. С новото BMW M440i xDrive Cabriolet ще се наслаждавате на радостта от шофирането под открито небе, допълнено от впечатляваща динамика и уверен контрол на автомобила.

Новото BMW Серия 4 Cabriolet вече се предлага при дилърите на марката в Европа и у нас. Цените започват от 103 450 лева за модела BMW 420i Cabriolet със 184 к.с., а топмоделът BMW M440i xDrive Cabriolet струва минимум 145 050 лева.

Технически характеристики

BMW M440i xDrive Cabriolet

3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic

374 к.с. максимална мощност при 5500-6500 об/мин

500 Нм максимален въртящ момент при 1900-5000 об/мин

4,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

7,8 л/100 км среден разход на бензин

177 г/км емисии на СО2

145 050 лева базова цена на модела