0

Д ържавна агенция "Електронно управление", Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация удостовериха съответствието на доставените технически устройства за машинно гласуване, които ще се използват на частичните местни избори на 27 юни, предаде БТА.

Държавна агенция "Електронно управление", Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация удостовериха съответствието на доставените технически устройства за машинно гласуване, които ще се използват на частичните местни избори на 27 юни, предаде БТА.

За целта ЦИК им е предоставила извадки от образци на доставените устройства. Проведени са редица проверки, тестове и изпитвания за оценка на техническите и функционални характеристики на устройствата за машинно гласуване и тестове, свързани с информационната сигурност.

В обхвата на оценяване на устройствата за гласуване не се включват организационни дейности, които се извършват от изборната администрация; дейности, свързани с удостоверяване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се извършва по отношение на устройствата за машинно гласуване.

Всяка последваща промяна в техническите устройства за машинно гласуване, негова съставна част и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попада в обхвата на извършеното удостоверяване, пише в съобщението на ДАЕУ.

На сайта на агенцията са публикувани Решение и Доклад за удостоверяване на съответствието на доставените технически устройства за машинно гласуване.