0

М орето не е до колене. Влизайки във водата, независимо дали става дума за море или за басейн, хората да влизат внимателно, когато не са пили алкохол, не са преяли и са починали добре. Не влизайте в бурно море и при червен флаг - това съветва в "Здравен Телеграф" г-н Мартин Токмаков, който е спасител на морето в Равда и на басейн в Старозагорски минерални бани. Спасителят дава ценни съвети за ваканцията ни - как тя да мине безопасно и без инциденти.

Морето не е до колене. Влизайки във водата, независимо дали става дума за море или за басейн, хората да влизат внимателно, когато не са пили алкохол, не са преяли и са починали добре. Не влизайте в бурно море и при червен флаг - това съветва в "Здравен Телеграф" г-н Мартин Токмаков, който е спасител на морето в Равда и на басейн в Старозагорски минерални бани. Спасителят дава ценни съвети за ваканцията ни - как тя да мине безопасно и без инциденти.

  • Не скачайте в язовири със застояла вода

Спазвайте указанията на спасителите. Не скачайте в язовири, езера и басейни със застояла вода, тъй като отгоре водата им е топла, а надолу тя рязко става студена. Ако скочите в тази вода със затопленото си тяло, от температурната разлика с водата може да получите сковаване на мускулите и сърдечен инфаркт.

  • Реката ви носи по течението, без паника

Реката има течение. Тя ви носи по течението, така както носи и лодката. Най-важното е да не се паникьосате, преди всичко е необходимо да запазите самообладание. Запомнете думите на един от моите треньори по водно спасяване: "По-добре е да се удавиш в солена, отколкото в сладка вода". Водата в реката е сладководна и при удавяне дава тежки поражения върху организма ви. Тя е много по-опасна за живота и здравето ви спрямо солената вода в морето. И така, незабавно вашите приятели от лодката трябва да ви подадат греблото и вие да се опитате да се хванете за него.

  • В морето спасяването е по-трудно

Това е така, защото в морето има вълнение и разстоянията там са големи. При силно вълнение се налага да пускаме въже, което стига до 250 метра. За да стигнем до давещия се, най-често плуваме в стил "крол" - ръцете се движат една след друга, краката са изпънати в шпиц, ходилата ни се движат нагоре-надолу. Дишаме през устата на всеки три гребания, завъртаме главата един път наляво, следващия път надясно и винаги издишваме през носа. Цялото ни тяло, включително носа и устата по време на плуването са потопени във водата. Когато хванем пострадалия под мишниците във водата, едната ни ръка е заета с придържането му - тогава минаваме в стил "гръбен бруст" или "странична ножица".

  • Внимавайте с гмуркането

За басейна най-големите рискове са: удар в ръба на басейна и подхлъзване, залитане и внезапно рязко падане на голяма дълбочина във водата. Това обикновено се случва при малки деца, при психично болни, както и при хора, употребили алкохол, когато ходят или тичат в непосредствена близост с басейна. За морето рисковете са: удар при скачане във водата, удар от силна вълна, както и удавяне поради неумение да се плува. Изключително опасно е скачането в студена вода - при него може да стане сърдечен инфаркт или схващане на мускулите.

  • Не изпускайте децата от очи

На каменистия плаж в Равда едно 5-годишно дете се спъна в камъните на морето, падна и се нагълта с вода. Не се наложи да го обдишваме, изкарах го на сушата, ударих го с длан между лопатките, то изплю поетата морска вода и беше много уплашено. В тази връзка искам да подчертая, че родителите трябва да не изпускат от поглед децата си, защото белите стават бързо. Едно детенце го търсихме из целия плаж, а то успяло да стигне самичко чак до другия плаж, тъй като родителите му не са го наблюдавали. Две момчета плуваха с надуваеми дюшеци в морето, хвана ги течението и ги носеше навътре в морето. Аз и друг колега спасител си сложихме плавниците, плувахме и минахме зад дюшеците, като ги избутахме с плуване до брега. Друг случай са имали моят треньор и негов колега. Те са спасявали давещ се поляк в морето. Реанимирали го на сушата, той повърнал уиски и мусака, като буквално повърнал в устата на колегата.

  • При мъртво вълнение водата е спокойна

Ще ви кажа как да познаете къде има мъртво течение още като сте на брега и гледате морето. Обикновено тази зона е от десет до двадесет метра. Щом забележите, че е вдигнат червен флаг и че вълните в даден участък изчезват, трябва да не влизате в морето. В зоната на мъртвото течение морето е тихо и по-спокойно. Ако попаднете там, мъртвото течение ще ви завлече навътре в морето и това крие риск за живота ви. Лесно се познава това мъртво течение, защото на фона на вълните се явява коридор без вълнение, в който вие нямате работа, освен ако не сте авантюристична натура или любител на адреналиновите екшъни. Видите ли това, просто не влизайте там. Ако все пак се установите в мъртвото течение, в никой случай не плувайте нито навътре към морето, нито навън към брега. Трябва да запазите самообладание и да плувате хоризонтално, успоредно на брега, докато усетите, че морето не ви вкарва все по-навътре. Трябва морето да ви позволи да плувате към сушата, защото то е част от природата. Запомнете, че морето е по-силно от вас и изобщо не е разумно и не е по силите ви вие да се борите с него. Ако се опитвате да плувате директно към брега, мъртвото течение ще ви дърпа все повече и повече навътре в морето. В един момент ще се изморите и ако няма кои да ви извади, вие ще се удавите и ще продължите да плувате без кораб в открито море.

  • Дънната яма изглежда като черно петно

Като навлизате навътре в морето, изведнъж дълбочината му от около метър става три метра и вие с ужас усещате, че под краката си нямате дъно. Потъвате моментално и от изключителна важност е да запазите самообладание. Опитайте се да изплувате нагоре към повърхността и дайте знак за помощ. Важно е да плувате към повърхността, а не към дъното на ямата. Възможно е да се ошашавите и внезапно да загубите ориентация кое е нагоре и кое е надолу. В този случай най-вероятно сте получили "лабиринтна криза". За да разберете дали не плувате към дъното, издишайте малко въздух и гледайте накъде отиват мехурчетата - те се издигат нагоре и вие трябва да плувате в тази посока. Спасителите знаят къде са дънните ями и с особено внимание наблюдават тези рискови зони. Освен това са поставени шамандури и указателни табели, които маркират дънните ями. Излизайки на повърхността на водата, трябва да продължите да плувате диагонално към плажа. Така ще подминете дънната яма. Обикновено нейната ширина е няколко метра.

  • Мъртвакът се изсипва рязко

Старите спасители наричат "мъртвак" или "солуган" голяма дълга вълна, която се изсипва рязко и от нея се предизвиква мъртво течение. При попаднал курортист в тази зона, в морето влиза един спасител с въже и гаша. Спасителят с плуване достига до пострадалия и дава знак на колегите си спасители, които са на брега да го изтеглят заедно с давещия се. В случай че удавникът носи надуваем предмет, го премахваме, тъй като това затруднява спасителните мероприятия. Захвата, които му прилагаме, отново е "моряшка транспортна".

  • Студени компреси при слънчев удар

При слънчев и топлинен удар пострадалият се изнася на сянка. Залива се със студена вода и му се слагат студени компреси по тялото. Дават му се студени негазирани течности. Ако загуби съзнание, спре да диша и няма сърдечна дейност, започваме изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Реанимационните мероприятия продължаваме до възстановяване на дишането и на сърдечната дейност или до пристигане на спешния екип - съветва спасителят Мартин Токмаков.