Дистанционното обучение е предизвикателство за голяма част от българските родители, ученици и педагози. 

За едно семейство от Хасково онлайн обучението преминава още по-любопитно. Двамата родители са и учители и заедно с техните три дъщери –шестокласничка, седмокласничка и хлапе в детската градина, преподават и учат заедно под един покрив.

Предимството за семейството е, че живее в голямо жилище с четири стаи. Така за всеки един от тях има по една класна стая. „Комуникацията на позволява двама души да провеждат часове едновременно”, обясни пред „Монитор” Иво Конгалов. Само за най-малкият член на семейство за забавления остава коридора.  

При старта на дистанционното обучение всички е трябвало да бъдат на линия в 9 часа. Семейството обаче разполагало само с два служебни лаптопа и един компютър и затова учителят по физическо опитал да води часовете си чрез мобилния телефон, разказа той. Проблемът бил разрешен със съдействието на училището, в което работи, откъдето бил отпуснат още един лаптоп.

Начинът на работа на двамата педагози е различен, тъй като са учители по различни предмети. Иво Конгалов е преподавател по физическо възпитание и спорт в Природо математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин”. Жена му пък е учител по специални предмети и биология в Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II”. Педагожката споделя текстове, презентации и има обратна връзка от учениците си, с които комуникира по цял ден. Иво също е измислил как да провокира интереса на възпитаниците си, така че да не се обездвижват. Той им изпраща всеки ден видеа с упражнения, които натоварват различни групи мускули. След това учениците връщат видеа как изпълняват поставените задачи. „Така ще видя как всеки тренира, ще се породят и нови идеи за упражнения в домашни условия”, сподели Конгалов. Въпреки че от МОН все още не изискват поставянето на оценки, учителят по физическо вече с измислил как да пише шестици. Учениците трябва да имат средно по 12 000 крачки на крачкомерите на смарфоните си за седмицата. Някои от тях са взели доста сериозно задачата и са започнали да навъртат обиколки на жилищата си през хола, спалнята, коридора и кухнята, поставяйки рекорди от по 18 000 крачки на ден. В същото време каките работят активно по онлайн уроците.

По този начин протича учебния ден на семейството до обяд.

Единствено най-малкият член на семейството скучаел, тъй като няма с кого да си играе, докато останалите са в час. Малкото момиченце често се сърдело и започвало да нервничи, тъй като никой не ѝ обръщал внимание. Затова и двамата учители гледали да се подготвят за следващия ден, докато хлапето спи, за да могат да си играят с нея следобед.

Като специалист по спорт Иво Конгалов изисква от каките да имат физическа активност. Затова и един от начини за разнообразие в следобедните часове са различни игри и задачи, в които да участват и трите момичета. „ Еуфорията надделява и малката трудно заспива вечер, но пък така спи до по-късно и всички можем да се подготвим, за да влезем във виртуалните часове.”, сподели Конгалов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арка за дезинфекция работи на паркинга за тирове край Узунджово

Система за дезинфекция работи от днес на бившето военно летище "Узунджово", което е превърнато във временен паркинг за тирове. Инсталацията е арка от тръби, по които тече дезинфекционен разтвор. Той полива тировете, които минават през портала на някогашното военно летище.

Първи случай на covid-19 има и в Кърджали

27-годишна жена от Хасково е заразена с коронавирус

Първи случай на covid-19 има и в Кърджали

27-годишна жена от Хасково е дала положителна проба за коронавирус в региона, както съобщи Националния кризисен щаб. Жената не е била в чужбина, но се е срещала с хора, които са се завърнали от рискови държави. Пациентката е в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково и е в сравнително стабилно състояние, съобщиха медици.

5 дела за нарушение на карантина в региона

Хасково удвоява видеокамерите за по-ефикасен контрол на мерките

5 дела за нарушение на карантина в региона

Община Хасково удвоява камерите за видеонаблюдение и от 100 те ще станат 200, съобщи кметът Станислав Дечев. Това е необходимо за налагане по-ефикасен контрол за спазване на мерките срещу коронавируса. „Ще имаме почти 100 процентово наблюдение над възлови места и изходите на града. Набираме и доброволци, които да помагат на полицията и общинските служители за недопускане на нарушения на препоръките на Националния кризисен щаб.