Учителските заплати  скачат до 20%

Учителските заплати скачат до 20%

Правят платформа за програмите за квалификации до 2 години

Със заложените в бюджета 360 млн. лв. за следващата година увеличението на учителските заплати ще бъде между 10% и 20%. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на среща на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Началната работна заплата на учителите през 2019 г. е 920 лв. след увеличението от 20%. Средствата за следваща учебна година са с 30 млн. лв. повече от тази, но те няма да стигат за ново 20-процентно увеличение.

„Все още се пресмята процентът, но то ще бъде по-високо от 10-процентното увеличение за всички останали“, уточни просветният министър.

За пътуващите ученици пък ще бъдат осигурени

120 нови автобуса за старта на новата учебна година

Те са закупени от 20-те млн. лв., които кабинетът отпусна през май. Вълчев обясни, че са планували техният брой да бъде по-голям, тъй като са дадени заявки за 800 автобуса. Повечето училища обаче искали по-големи превозни средства, които били и по-скъпи от по-малко местните.

По време на срещата стана ясно, че предстои и реорганизация на целодневното обучение, в което има около 200 000 малчугани. В следобедните часове заниманията трябва да бъдат ориентирани към индивидуалната работа с децата, а не просто да бъдат оставени да си играят, обясни Вълчев. Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева уточни, че децата ще имат часове, в които да учат български език, вместо да спортуват.

„Не може за четири години децата да не ги научим поне да четат“, заяви тя и уточни, че това се отнася за учениците от уязвимите групи.

Квалификацията на учителите също бе засегната по време на семинара. Вълчев сподели, че планират да предложат 50% от средствата за обучения на учителите в школските бюджети да бъдат заделяни за съвместни семинари с педагози от други училища. По време на срещата стана ясно, че до 2 години предстои и изграждането на обща платформа за всички програми за квалификации. За необходимостта от такава сподели представителят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който обясни, че

в момента трябва да помнят по 20 пароли за всяко едно от обучението

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова успокои педагозите, че вече се работи по реализацията й, но това изисква време.

По повод казуса с неуредените авторски права на произведенията на Йордан Радичков с неговите наследници, Вълчев коментира, че учебните помагала не са единственият източник на информация и в тях не е задължително да бъдат поместени целите произведения. При подобни проблеми обаче трябвало да се преосмисли дали да останат част от учебните програми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.