Учителка по литература от Генуа дари 25 млн. евро за здравето на съгражданите си

Мариза Кавана починала на 96 г., имала наследствени имоти, но цял живот пестяла

Учителка по литература от Генуа дари 25 млн. евро за здравето на съгражданите си

Милостивата синьора оставила и към 3 млн. евро на болногледачката си

Гимназиалната учителка по литература от Генуа Едмонда Мариза Кавана оставила 25 млн. евро за здравеопазването на съгражданите си.  Милостивата дама е пожелала в завещанието си по-голямата част от дарението да отиде за двете големи местни болници „Галера“ и „Газлини“, които да обновят с близо петнайсет милиона евро апаратурата си. Но доста пари ще получат също така други здравни заведения и доброволчески организации, подпомагащи терминално болни, инвалиди и самотни стари хора. Благодетелката не е забравила и местните научно-изследователски институти, които работят в областта на онкологията, ортопедията, неврологията, травматологията и др. 

Мариза Кавана,  както била известна сред съгражданите си учителката по литература, починала на миналия 9 декември на 96 години. Но тогава за нея се сетили и й казали последно сбогом само нейните племенници и няколко от най-добрите й ученици. Сега за Мариза Кавана говори цяла Генуа, защото местният вестник „Ил Секоло XIX” публикува вчера саморъчно написания от възрастната синьора неин некролог, в който тя изразява искрена благодарност не само на лекарите, които са я лекували през годините. Дамата благодари и на нейните ученици, които са й били дали истинското житейско удовлетворение с постигнатите от тях успехи благодарение на наученото от нея.  Иначе учителката, която била наследничка на аристократичен генуезки род, била много набожна, живеела самотно и скромно като монахиня, никога не се била омъжвала, нямала деца. И пестяла всяка стотинка, въпреки че била наследила от родителите си пари и доста скъпи имоти, които пък била завещала за сиропиталища.

Генуезкият всекидневник публикува също щедрото завещание на Мариза Кавана, в което благородната дама отделя близо 3 млн. евро и на семейството на  болногледачката, която  се грижила за нея през последните десетина години.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.