Учителите с 15 лв. бонус на час за уроци за наваксване на материала

Учителите с 15 лв. бонус на час за уроци за наваксване на материала

Учителите, които водят допълнителни уроци на ученици, които трябва да наваксват с материала, ще получават по 15 лв. бонус за един проведен час. Това е заложено в анекса към колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищно образование, който влиза в сила от 26-и ноември и е валиден в рамките на две години.

Там е посочено, че по 15 лв. на час ще вземат учителите, които провеждат допълнителни уроци с учениците, които са преминали към дистанционно обучение по свое желание по време на пандемията и учат несинхронно. Бонусът е и за всички педагози, които водят допълнителни часове за ученици, които са отсъствали повече от 10 учебни дни поради заболяване или пък за консултиране на преминали към самостоятелна форма на обучение.

По време на пандемии, епидемии или енергийни кризи, при които е въведено извънредно положение у нас пък работодателите трябва да изплащат допълнително по 30 лв. месечно на своите служители за компенсиране на разходите им за консумативи.

С анекса към трудовия договор на учителите се дават и допълнителни 10 дни платен годишен отпуск за по-ефективно възстановяване след домашно или болнично лечение на коронавирус на всички от системата на образованието.

Минимум 1260 лв. ще вземат учител, ресурсен учител, възпитател, ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, рехабилитатор на слуха и говора и треньор по вид спорт от 2021-а. Старши учителите и възпитатели ще вземат с 40 лв. повече – 1300, а за главните заплатата е 1350. Директорите на школа и забавачки ще вземат по 1535 лв., а техните заместници – 1420 лв. Ако заплатата на педагогическите специалисти към момента на увеличение са между старите и новите минимални възнаграждения или са по-високи от тях, се увеличават с не по-малко от 15%. За тази цел от бюджета чрез увеличението на стандартите за делегираните дейности в сферата на образованието са отпуснати 417,8 млн. лв. Ако дадено училище или детска градина, успее да достигне 15%-но увеличение на заплатите на своите служители и има остатък на средства, то те се използват за допълнителни възнаграждения на основните заплати на учителите или други допълнителни дейности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.