Учителите преуморени от дистанционното обучение, работят 12 часа дневно

Учителите преуморени от дистанционното обучение, работят 12 часа дневно

Учителите са преуморени от дистанционното обучение, като една част от тях работят по над 12 часа на ден. Това сочат данни от проучване на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, обясни неговият председател д-р Юлиян Петров. В него са се включили над 2 000 педагози и директори.

„85% от училите и директорите са посочили, че усещат умора и у нас има по-осезаем бърнаут ефект от новия режи. Останалите 15% не смятат, че са преуморени”, обясни д-р Петров. В своето проучване от синдиката са проследили и каква е средната продължителност на работния ден по време на дистанционно обучение. 1/3 от тях работят повече от стандартния 8-часов работен ден. „56% са отговори, че работят между 10 и 12 часа дневно, а при 14% работният ден е над 12 часа”, допълни председателят на синдиката.

С проучването са проследени и нагласите на педагозите към новия начин на работа. Половината от учителите, които са попълнили анкетата, смятат, че дистанционното обучение и учебния процес, който протича по време на него, са съизмерими с традиционната класно-урочна система. Според 45% обаче има разлика между двата начина на работа. Все пак, мнозинството учители са удовлетворени от своята работа и не мислят, че е необходимо учебната година да се удължава. „87 % смятат, че не трябва да се удължава учебната година, защото работят на 100% от възможностите си и би се обезсмислил техния труд.”, посочи д-р Петров.

От изследването става ясно още, че 43% от учителите са започнали да преподават нови знания от въвеждането на дистанционното обучение преди 2 седмици. 44% пък предприели тази стъпка от миналата сряда след препоръката от МОН.

Отношението на педагозите към изпитите в 4-ти клас също е проучено чрез изследването на синдикат „Образование”. 43% от педагозите са на мнение, че то трябва да отпадне и не подкрепят изпита. Според 43% от учителите пък вътрешното оценяване е по-ефективно, защото познават добре ученика и следят неговото развитие. Затова и от синдиката ще изпратят препоръка до МОН изпитите в 4-ти клас да се провеждат само от образователните институции, за които служат за вход. Това ще се отнася и до тестовете в 10-ти клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.