Учители вземат по 160 лв. за направа на е-урок или контролно

Учители вземат по 160 лв. за направа на е-урок или контролно

Учители дигитални създатели ще взема по 160 лв. за направата на електронен урок или част от него, упражнение, контролно, филми, учебно помагало. Средствата ще бъдат опуснати по проект „Образование за утрешния ден“, който е финансиран със 105 млн. лв по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Уроците ще бъдат качени в облачна среда, която ще бъде достъпна както за децата от училищата в страна, така и българските училища. Педагозите ще имат на разположение и специална библиотека със снимки и видеа, които да могат да използват без да се притесняват за авторските права. Преди да бъдат качени в „облака“ образователните ресурси  ще преминават през система за валидация, обясни зам.-образователният министър Деница Сачева при представянето на проекта. Очаква се до 16 месеца първите електронни уроци и упражнения да бъдат достъпни. До края на 3-годишния период на проекта техният брой да бъде около 10 000. Те ще обхващат всички учебни предмети и класове. Образователните ресурси ще бъдат адаптирани и за малчуганите със специални образователни потребности. 

С 23 млн. лв. пък ще бъда закупени интерактивни дъски, таблети, мултимедийни проектори, както и интерактивни маси за детските градини. За децата със специални потребности пък ще бъдат осигурени проектори и дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание и специализирана съвременна техника. Очаква се по проекта да бъдат обхванати 2000 образователни институции, от които 1940 са училища. Сачева обясни, че пилотно ще бъдат включени и 60 детски градини, за да може да се проследи дали дигиталните технологии са приложими при обучението и на по-малките деца. За да се включат в проекта обаче те трябва да отговарят на три условия – да имат необходимата среда, да имат обучени педагози, както и съгласието на всички родители. 

От втория учебен срок по проекта ще бъдат сформирани занимания по интереси по  ключови дигитални умения за малчуганите от 1-и до 12-и клас, а учениците от 5-ти до 12-и ще има възможност за допълнителни часове по компютърно моделиране. В тях се очаква да се включат 60 000 ученици. По целия проект пък ще бъдат обхванати 220 000 хлапета от детските градини и ученици.  27 000 педагози ще преминат пък през дигитални обучения, за киберсигурността, интелектуалната собственост. Те ще бъдат с различна продължителност и ще носят кредити на учителите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.