Учители оценяват онлайн учебниците за 11-ти клас

Учители оценяват онлайн учебниците за 11-ти клас

Учителите ще оценяват онлайн проектите на учебните комплект по общообразователната подготовка и по чужд език вместо на място в училищата. Това става ясно от указанията за организиране и провеждане на процедурата, публикувани на сайта на МОН. Причината за промяната е извънредното положение у нас и невъзможността учебниците да бъдат доставени в затворените школа.

Вместо учителите да прелистват книжни учебници и помагала, издателствата ще им осигурят достъп до електронно четими проекти. Тяхното съдържанието ще бъде напълно идентично с това на печатното издание учебника или учебния комплект. В случай че помагалата за даден предмет имат освен печатното издание, и електронен вариант“, то оценителите ще получат достъп и до онлайн версията.

Следващата учебна година 11-ти започва първият випуск гимназисти, обучаван по новата учебна програма. Затова и ще бъдат оценявани помагала за всички техни предмети. Общообразователните са четири – български език, литература, математика и гражданско образование, което ще се изучава за първи път. В оценяването на учебните комплекти и помагала по тези предмети ще се включат педагози от 960 училища у нас. Пригодни ли са или не за прилагане в училище помагалата по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език за постигане на ниво В1.1 от общоевропейската езикова рамка ще решават учители от 429 школа. Педагози от 442 училища пък ще бъдат ангажирани с оценяването на учебните комплекти и помагала за постигнато ниво В2.1 по английски, испански, италиански, немски и френски език.

Онлайн процедурата ще се проведе от 28-ми април до 13-ти май и няма да се различава от присъствената. Учителите отново ще трябва да попълват карта за оценяване за пригодността за прилагане в училище на проектите на учебник (учебен комплект). В нея те посочват за всеки един проект дали е приложим, или не. Ако преценят, че не би трябвало да се преподава по даден учебник, то оценителите трябва да опишат мотивите си. Например, ако съдържанието в учебника не отговаря на учебната програма или пък има знания в уроците, които не са подходящи. Картите трябва да са създадени в електронен вид, след това разпечатани и подписани от педагози и предадени на директора до 13-и май. Тогава обаче е и краят на извънредното положение у нас. Заради това педагозите могат да предадат картите след отмяната на дистанционното обучение и противоепидемичните мерки.

С това отпада и отговорността на директорите да предоставят на регионалните образователни инспекторати и съответните комисии за оценяване картите с обобщените резултати на училището. Школските ръководители няма да се налага попълват и приемо-предавателни протоколи за доставка и протоколи за недоставени проекти в училищата, тъй като няма да има хартиени варианти на помагалата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.