Учители черпят опит един от друг, няма да ги обучават лектори

Учители черпят опит един от друг, няма да ги обучават лектори

Учителите ще черпят опит един от друг вместо да посещават курсове за квалификация, водени от различни лектори. За тази идея съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на изслушване в Народното събрание.

„Подобно на националната програма „Иновации в действие“ ще има взаимно обучение на учители. Нещо като вътрешни програми „Еразъм““, обясни той. Благодарение на програмата едно иновативно училище може да се учи от опита на друго такова, посещавайки го на място. Там то вижда на място новите начини на преподаване на учебния материал или подреждане на стаите и коридорите. От тази възможност могат да се възползват и школа, които не са в списъка на иновативните.

По подобен начин от министерството ще стимулират квалификации и обмяна на опит. „Учителите в най-голяма степен могат да се научат един от други, а не от обучители, които са от компании.“, каза Вълчев. Той уточни, че се водят разговори със социалните партньори със заложените в училищните бюджета средства за квалификации да се стимулира подобни дейности.

Просветният министър уточни, че това най-вероятно ще се случва по нова национална програма, но обмислят обмена на опит между учители да се случва и по линията на дейности по интереси или ученическите екскурзии. „Ако ходят на екскурзии в учебно време, задължително да включва посещение в училище“, обясни Вълчев.

Квалификационните курсове, които се провеждат сега пък ще бъдат оценявани от следващата учебна година в информационна система, обясни просветният министър. В нея всеки педагог, който участва в квалификационен курс, ще получава анкетна форма. „Не можем да направим контрол на всички дейности, тъй като те са много, но можем да направим система за потребителски контрол.“, заяви Вълчев. По думите му за попълването ѝ ще са необходими само 20 секунди и в нея учителите ще отговарят на три въпроса с 4-5 възможни отговора. Те ще посочват удовлетворени ли са от обучението, обучителя и съдържанието на курса. Педагозите ще избират между да, не, малко , много. „Така ще се оформя една обща потребителска оценка“.

Този, който осъществява квалификационни курсове, пък ще има задължение в срок от 1 седмица предварително да регистрира часа, датата и мястото на лекцията. Вълчев обясни, че няма как да бъдат проследявани всички лекции, но образователните инспекторати ще могат да проследят една част от тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.