Учител нарисува историята на Земята в училищен коридор
12

Учител нарисува историята на Земята в училищен коридор

Г-н Стефанов използвал отсъствието на децата по време на COVID-19 пандемията

Учител по рисуване се превърна в училищен зограф и разпъна историята на Земята и човечеството по цялата дължина на един от коридорите в СУ "Трайко Симеонов". Стефан Стефанов, или г-н Стефанов, както го знаят учениците му използвал времето на пандемията от коронавирус, когато в училищната сграда няма деца и всеки ден рисувал по 3-4 часа. Природонаучното "платно" вече е готово почти на 70 процента.

"Искам да остане нещо след мен и след като си отида", разказва Стефан Стефанов, докато се подготвя да нанесе върху стената сцени от древността - Сфинска и пирамидите в Египет и древногръцки колесници. До пенсия има още 2-3 години, но даскалът по рисуване е част от това училище още преди да се появи като сграда.

"В трудовата ми книжка има само една изписана страничка и само един ред: СУ "Трайко Симеонов", усмихва се мъжът, чиято педагогическа биография е минала тук. Постъпил на работа през 1983 година в Осмото, когато училището деляло покрив с Първо ОУ "Панайот Волов". През 1986 "Трайко Симеонов" се нанесло в нова сграда в кв. "Боян Българанов", с училището "новодомец" станал и г-н Стефанов.

Завършил рисуване с педагогическа насоченост във Великотърновския университет и след дипломирането започнал веднага работа като учител. Има участия в изложби, предимно с графики. След основния ремонт на училището стените на дългите коридори изглеждали празна, всичко било чисто ново

"Що да не нацапа някой една бяла стена. Никой не смее, викам хайде, нали съм най-старият, ще опитам, ако не им хареса ще я боядисам наново" - разказва с усмивка учителят и не може да разберете дали се шегува или е сериозен.

За творението си казва, че не претендира да е произведение на изкуството или изящна стенопис. Това е една илюстрация, съобразена с възрастта на децата. Всеки един колега художник може да дойде и да намери хиляда кусура, но идеята ми е насочена към малките деца.

Сцените от южната страна на южния коридор измислил сам.  Стефан признава, че рисуването не е единствената му страст, от малък се увличал от природните науки. "В моето детство имаше едно предаване, "Атлас" по телевизията, един професор Тянко Йорданов беше водещ, не го знам дали е жив. Това предаване ни събираше от улицата всички пред телевизора. Аз съм селско дете и този "Атлас" ни поглъщаше." Така разказва господинът за преживяванията си с рубриката на известния учен географ, който беше водещ на "Атлас" от 1968 до 1985 година (проф. Йорданов почина през 2003 г., б. а.). 

Рисунката започва с възникването на живота на земята, появата на по-сложните организми, динозаврите и тяхното измиране, "изправянето" на човека, съзиданието през древността, технологичните достижения. Ще има място и за ролята на България и българите в световната цивилизация, а на финала ще е изстрелването на пилотиран полет до Марс. "Ако искаш да знаеш кой си, трябва да знаеш откъде идваш и къде отиваш." - смята Стефан Стефанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.