Учим в чужбина за €40 на година
3

Висшето в Австрия най-евтино за българи

Учим в чужбина за €40 на година

Лекциите онлайн, упражненията на място

Само 40 евро годишно плащат българските студенти в Австрия, която е най-желана дестинация за образование в чужбина. Това обявиха пред „Телеграф“ експерти по образование зад граница. В родината на Моцарт образованието в държавните университети е безплатно, а бъдещите висшисти дължат само административна такса, която е 20 евро на семестър, обясни Ели Тончева, управител на консултантска агенция за образование зад граница. 

Тя уточни, че в медицинските факултети обаче студентите от ЕС дължат семестриална такса от 363 евро, плюс административната от 20 евро. За разлика от тях до 36 000 паунда средно на година ще дават бъдещите лекари във Великобритания след Брекзит.

Възможности

Заради високите такси и необходимостта от студентски визи на Острова нашите студенти се насочват към други държави. Най-популярни у нас са програмите в Германия, Австрия и Нидерландия. Пред „Телеграф“ Таня Тодорова, старши специалист по образование в чужбина в „Едланта“, коментира, че както през настоящата, така и през предстоящата учебна година се очаква обучението да е хибридно - на място и онлайн. Обикновено лекциите са онлайн, а упражненията се провеждат присъствено, като това се отнася за програми, които изискват обучение и на място – предимно медицина, специалности в сферата на биологията или химията или арт специалностите, каза Таня Тодорова. Засилва се интересът на кандидат-студентите към Германия и Австрия. Там в резултат на пандемията миналата година имаше малки промени при кандидатстването. Освен сроковете за подаване на документите, които бяха удължени с месец, записването и приемните изпити на много места се провеждаха дистанционно.

Безплатно

И в Германия висшето образование в държавните университети е безплатно, дължат се единствено административни такси. Там сумите са между 150 и 400 евро. Тези такси се актуализират всяка година и се увеличават с около 5 евро, но това увеличение по никакъв начин не е свързано с пандемията, казаха експертите. По правило немските университети не предлагат стипендии за чуждестранните студенти, но има програми за финансово подпомагане, които се управляват от различни частни организации. За тези стипендии се кандидатства след успешен прием за студент, а критериите за тяхното получаване са: отличен успех, социална ангажираност и планове за кариерно развитие, разясни Белослава Пламенова, консултант за образование в Германия и Австрия. Самата тя е била студент в Германия, където висшето образование е сред най-финансово достъпните за българи. Към момента срокът за кандидатстване там за зимен семестър е обявен за юни, но все още се обсъжда дали ще се наложи да бъде удължен, каза тя. Все повече кандидат-студенти се насочват към програми на английски език в университетите в Германия и Австрия. В тези университети стремежът е да се осигури присъствено обучение на първокурсниците, както и за всички студенти в специалностите, които включват практически дейности.

Най-желано

Сред най-предпочитаните в Германия остават машинно инженерство, информатика, медицина, фармация, стоматология и архитектура, а от хуманитарните специалности най-желана е психологията. Една от най-желаните дестинации за европейско образование, наравно с Германия и Австрия, е Нидерландия. Там годишната такса за обучение във финансираните от държавата университети за учебната 2021/2022 година е 2168 евро. През последните няколко години правителството на Нидерландия намали тази такса наполовина за първата година от бакалавърската степен, припомниха експертите от „Едланта“. Тъй като голяма част от таксата за следването се покрива от държавата, холандските университети нямат практиката да отпускат стипендии. Въпреки това за кандидат-студентите в Нидерландия държавата предлага студентско финансиране (tuition fee loan), което покрива академичната такса. Също така студентите, които работят и семействата им имат нисък доход, могат да се възползват от допълнително социално финансиране.

Решават до месеци за ваксини и тестове

Към момента не се знае дали от студентите ще се изисква ваксинация или отрицателен тест, за да може от есента на 2021 лекциите да се провеждат на място, обясниха експертите. Това все още се обсъжда от Европейската комисия, като се очаква да има решение в близките няколко месеца. Продължава тенденцията от миналата година да се удължават сроковете за кандидатстване, но това е решение, което всеки един университет взима самостоятелно.

Матурата по английски с тежест при приема

Снижаване на изискванията на някои университети в чужбина отчитат експертите. Например университетите се съгласяват да не взимат под внимание оценките за 2-ри срок от 11-и клас. Също така се наблюдава промяна при изискванията за езиковите сертификати. Някои университети въвеждат свои индивидуални тестове за оценяване на нивото на владеене на езика или приемат част от съществуващи онлайн тестовете, матура по английски и интервю като валидно доказателство за ниво. Това основно важи за учебни заведения във Великобритания и Нидерландия.

Записват роботика в Япония

Дания, Италия, както и Япония, Испания, Чехия, Полша са нови дестинации, радващи се на голям интерес от страна на българските кандидат-студенти, отчитат специалистите по образование в чужбина. Все по-атрактивна става Страната на изгряващото слънце. Учебната година в университетите в Япония започва през април или септември. Въпреки че за пътуване до Япония в рамките на 90 дни не е необходима виза, за обучение студентите от България ще трябва да кандидатстват за учебна виза, предупредиха от „Едланта“. Kyoto University of Advanced Science е единственият в Япония, който предлага бакалавърска и магистърска програма по инженерство изцяло на английски език. Програмите на обучение покриват над 13 различни сфери от инженерната наука: механика, материали и градивни елементи, енергия, дизайн и производство, роботика, електронни прибори и устройства, комуникации, задвижващи механизми, електромагнетика и електронни схеми. Годишните такси в университетите, които предлагат програми на английски език, са между $12000 и $16000 . Университетите изискват студентите в първи курс да живеят в общежитията на университета, като освен настаняването в някои случаи месечният наем включва и изхранване на база пълен пансион.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.