Училищните схеми в ЕС получават 250 млн. евро

Училищните схеми в ЕС получават 250 млн. евро

Европейската комисия одобри бюджет за училищните схеми в  Европейския съюз (ЕС)  в размер на 250 млн. евро. 105 млн. евро отиват за осигуряване на плодове и зеленчуци за учениците, останалите – за мляко и млечни продукти, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия (EК).

Училищните схеми се допълват от образователни мерки, насочени към балансираната диета и земеделието. „Благодарение на училищната схема на ЕС, децата научават за хранителните вещества и земеделието, докато придобиват здравословни навици на хранене.”, коментира комисарят по земеделие Януш Войчеховски. 

Заедно с бюджета за следващата година ЕК публикува и обобщен доклад за усвояването на училищната схема през учебната 2018/19 г. През въпросния период по схемата е осигурена храна за повече от 20 млн. деца, а участващите училища наброяват 155 000. На европейските деца са раздадени 71 млн. кг. плодове и зеленчуци и 167 млн. литра мляко с бюджет от 192 млн. евро.

Тазгодишното приложение на схемата е повлияно от затварянето на училищата, вследствие на пандемията от коронавирус. От ЕК определят ситуацията като форсмажорно обстоятелство.

Това позволява на държавите членки, които я признават за такова, да дадат обезщетение на доставчиците на малотрайни храни – плодове, зеленчуци, млечни продукти, предназначени за училищата, които участват в схемата. Продуктите могат да бъдат дарени и на болници, хранителни банки или благотворителни организации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.