Училищните директори срещу политизирането в школата

Училищните директори срещу политизирането в школата

Училищните директори скочиха на идеята на идеята на Синдиката на българските учители да имат мандатност на своето управление, който да бъде заложен в Меморандум с политическите партии. Те са твърдо против тяхното назначаване и освобождаване да бъде политизирано, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) Диян Стаматов.

„Преди избори въпросът за мандатност на директорите винаги се повдига. Не трябва да бъдем използвани за разменна монета и да подкрепим този, който е съгласен с това. Гилдията винаги е критична към казуса точно предизборно. Ние не мислим, че трябва да се политизира, а да се разгледа като професионален казус, който е в пряка връзка с атестиране на всички участници в образователната система”, заяви Стаматов. Той припомни, че атестирането на учители и директори бе отложено заради пандемията, но след като бъде реализирано, то трябва да даде оценка на всеки един работещ в системата. По думите на Стаматов атестирането е начинът да се види кои директори и учители са дейни и кои не се справят добре в работата си.

Той обясни, че мандатността се свързва с уволнение, а в българското законодателство не е посочено какво би било професионалното бъдеще на един директор, ако ръководи повереното му училища само за определен период от време. Стаматов допълни, че за изграждането на един добър колектив са необходими поне 7-8 години и затова също не би било добре да има мандатност. „За нас този въпрос не стои на дневен ред, защото образованието ни има други по-значими теми за разглеждане. Това е административен поглед, който не трябва да е бъде заложен в Меморандум на политическо ниво”, допълни той.

В срок до петък синдикалните членове на СБУ трябваше да посочват дали все още искат въвеждането на мандатност за директорите и дали въпросът да бъде включен в Меморандум, който КНСБ ще връчи на политическите партии. „Меморандумът се е разработва от председателят на нашата конфедерация Пламен Димитров. В него ще има раздел за образованието, подготвяме се какво да запишем и се допитваме до нашите синдикални членове“, обясни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. В частта за образование ще бъдат засегнати темите за финансирането в образованието, за кариерното развитие на учители и директорите, как да се усъвършенства възпитателната работа. „В него ще бъдат включени политики като увеличение на работната заплата, увеличаване на средствата за национални програми, искаме поне 4,5%от БВП да се заделял за средното образование от 2022-а до 2025-а, работата заплата за педагозите в детските градини  до 12-и клас да бъде със 125% по-висока от средната брутна заплата за страната“, разясни Такева. Тя допълни, че след 2 седмици ще има и анкета как се изпълнява КТД на национално равнище и с какъв процент са увеличени учителските заплати в различните училища.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) са изпратили и своя позиция по казуса до образотелния министър Красимир Вълчев, шефката на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.