Кога директорите ще предлагат преминаване към онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

Кога директорите ще предлагат преминаване към онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

Училищните директори ще могат да предлагат ръководените от тях школа да превключване към обучение от разстояние след разрешение на образователния министър Красимир Вълчев, става ясно от негова заповед от днес. Тази опция ще бъде възможна само за образователните институции, които попадат в червената или оранжевата зона.

Когато заболеваемостта в областта е над 120 човека на 100 000 души (червена зона) или между 60,0 и 119,9 (оранжева зона) и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите. Школото може да поиска да премине към онлайн обучение и без да има такава препоръка от регионалната здравна инспекция. Областният координационен щаб за борба с коронаивруса обаче има право да препоръчва дистанционните уроци.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците, става ясно от заповедта. В нея е посочено, че при взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Цялата заповед на образователния министър може да видите https://mon.bg/bg/61?fbclid=IwAR2th-a7OY_LniEJt0yPkJ0-sfRxZ1N85V7d_kA4_G3rpoR8VH-Zk0aIfZw

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.