СУ „Христо Ботев в смолянското село Чепинци е новата люпилня на мозъци. Със среден успех 5,66 на втората матура завършващите тази година се наредиха на трето място в страната.

Доброто представяне на учениците се дължи на усилията на учителката по биология Даниела Куцева. Именно изпит по този предмет са положили по-голямата част от завършващите школото. Зам.-образователният министър Таня Михайлова обясни, че преподавателката, която е с 23-годишен опит, е направила две пробни матури по биология през годината за учениците си. Освен това, тя е помагала на възпитаниците си и с консултации. Добрите резултати на изпита са предшествани и от отлично представяне на олимпиадата по биология. В резултат на усилията на учителката голяма част от зрелостниците ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

Преди училището в село Чепинци по резултатите на втората матура се нареждат две столични школа - СМГ „П. Хилендарски“ и Първа частна математическа гимназия. Те са съответно със среден резултат 5,67 и 5,76. По области най-добро е било представянето в София-град, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник.

На матурата по български език и литература в топ 3 Смолян е изместен от Пловдив и слиза на 4-то място със среден резултат 52,1 точки. Най-добрите резултати пък са на столичните 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ (5,64), 73 СУ СУПЧЕ „Владислав Граматик“ (5,60) и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ (5,54). С най-ниски постижения са учениците в областите Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Синята зона в Бургас нараснала 7 пъти за осем години, във Варна въвеждат денонощни паяци

Арестуват над 400 коли на ден в София (ТЕМАТА)

Синята зона в Бургас нараснала 7 пъти за осем години, във Варна въвеждат денонощни паяци

Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително „закопчаните“ автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), изготвена за „Монитор“.