СУ „Христо Ботев в смолянското село Чепинци е новата люпилня на мозъци. Със среден успех 5,66 на втората матура завършващите тази година се наредиха на трето място в страната.

Доброто представяне на учениците се дължи на усилията на учителката по биология Даниела Куцева. Именно изпит по този предмет са положили по-голямата част от завършващите школото. Зам.-образователният министър Таня Михайлова обясни, че преподавателката, която е с 23-годишен опит, е направила две пробни матури по биология през годината за учениците си. Освен това, тя е помагала на възпитаниците си и с консултации. Добрите резултати на изпита са предшествани и от отлично представяне на олимпиадата по биология. В резултат на усилията на учителката голяма част от зрелостниците ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

Преди училището в село Чепинци по резултатите на втората матура се нареждат две столични школа - СМГ „П. Хилендарски“ и Първа частна математическа гимназия. Те са съответно със среден резултат 5,67 и 5,76. По области най-добро е било представянето в София-град, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник.

На матурата по български език и литература в топ 3 Смолян е изместен от Пловдив и слиза на 4-то място със среден резултат 52,1 точки. Най-добрите резултати пък са на столичните 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ (5,64), 73 СУ СУПЧЕ „Владислав Граматик“ (5,60) и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ (5,54). С най-ниски постижения са учениците в областите Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.