Училище въстана срещу изграждане  на компост за биологични отпадъци
2

Училище въстана срещу изграждане на компост за биологични отпадъци

Националната гимназия за приложни изкуства се обяви срещу изграждането на компост за биологични отпадъци в Трявна.

Директорът на училището Орфей Миндов е изпратил писмо до шефката на РИОСВ Велико Търново с въпрос дали екоинспекцията наистина е дала разрешение за изграждане на депото за отпадъци и ако „да” на какво основание.

„Фирма, която е наела терена на бившия вълнено-текстилен завод, който отдавна вече е разрушен, обезкостен, иска да направи там инсталация за индустриален компост, която да разгражда животински и биологични отпадъци – остатъци от животински тъкани, животински изпражнения, урина, както и всякакви боклуци, генерирани от различни индустрии. Ние не сме съгласни в непосредствена близост до Националната гимназия да има такова съоръжение”, се казва в писмото, подписано от директора Миндов. Въпрос до екоинспекцията във Велико Търново са изпратили и от тревненска медия. От отговора на РИОСВ става ясно, че инвестиционното намерение е бъдещия компост да е с капацитет от 23 800 тога годишно. В представеното инвестиционно предложение има подробен план и таблица за количествата от различните отпадъци, които се предвижда да се разграждат в инсталацията. Най-голямата част от тях са животински изпражнения, урина и тор, а освен тях: отпадъци от корк и дървесни кори, асфалтови смеси, отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене, биоразградими отпадъци и отпадъци от пазари. Впоследствие фирмата се е отказала от намерението си да компостира асфалт.

Получения след разграждането продукт ще лъде изнасян и продаван в държави извън Европейския съюз. В дадения 14-дневен срок срещу инвестиционното намерение не са постъпили мнения и становища. Жителите на Трявна обаче, са категорични че това е, защото те не са били уведомени по никакъв начин от общинското ръководство и всичко е станало тихомълком зад гърба им. Хората от малкото красиво планинско градче са категорични, че не желаят градът им, кото е известен с туризма си, да се превръща в депо за отпадъци, а чистия планински въздух, с който се гордеят да се вмирисва на урина и изпражнения. В социалните мрежи вече е започнала подписка срещу бъдещия компост. Тревненци се заканват, че ако се наложи ще обявят гражанско неподчинение и ще застанат с телата си срещу земекопните машини, но няма да позволят изграждането на бъдещото депо за биологични отпадъци.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.