Училище стана златна мина за трюфели
5

Крадат с каруци съкровищата на търновската гимназия

Училище стана златна мина за трюфели

Петел заглушава звънеца в София, врачанско школо предсказва времето

Трюфели в школския двор отглеждат в професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Това са едни от най-екзотичните екстри, които си имат ученици и учители, пише в днешния си брой в. „Телеграф“.

Ферми, зоокътове, зеленчукови градини, фитнеси и всякакви модерни придобивки разнообразяват уроците на децата, а понякога и носят печалба. Находището от трюфели е естествено. Миналата година от ръководството на болярското школо бяха взели куче от приюта в града, за да ги пази от крадци. Сега обаче набезите са чести. Идвали да ги изнасят с каруци, а за училището печалбата била скромна. Каквото остава от продажбата им отива за закупуване на пособия, нужни на школото, споделиха от ръководството.

Екстри

В много училища в общинските центрове на Търново има изградени фитнес залички, а в село Първомайци алпинеум. Ястията от школски кокошки и салатата от домати, отглеждани в училище, са гордост на директора на столичното 51-во училище Асен Александров. Наскоро той показа перфектния крем карамел, който бе сервиран за десерт в стола. Пред „Телеграф“ директорът сподели, че се кани да вземе петел и още кокошки. Надява се кукуригането да не пречи на учебния процес, когато той бъде възобновен. Варненското училище „Ангел Кънчев“ пък е пионер у нас в отглеждането на червени калифорнийски червеи, които са известни със способността си да произвеждат биотор. Идеята за фермата е на Таня Босева - възпитател в първи клас. Училището купува мекотелите от близко до града село, откъдето се снабдява и с тор за тях. Обособено е дворно местенце, където червеите се отглеждат в два стари училищни гардероба. Екзотичната ферма не изисква големи разходи, тъй като червеите се хранят с всякакви отпадъци, които произвежда училището. През зимата екофермата си остава на открито, тъй като червеите издържат на температура до минус 20 градуса. Освен двата сандъка с тях във фермата е намерила място и малка градинка за цветя и екологично чисти зеленчуци, която децата прекопават и поддържат с произведения от мекотелите тор. В двора на врачанското училище „Христо Ботев“ е изградена истинска метеорологична станция. Тя е първата на школски терен в страната. Интегрираното електронно оборудване на станцията позволява да се събират данни за температурата, влажността на въздуха, количеството валежи, слънчевата радиоактивност, скоростта на вятъра. Данните се обработват, анализират и съхраняват от компютър, който има връзка с катедрата "Хидрология и климатология" към Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Алея

Най-старото и най-голямо училище в региона има и алея на признателността. В нея на постаменти са изписани имената и са поставени фотографиите на 16 видни възрожденци и достойни възпитаници на училището. Сред тях са Петко Р. Славейков, Васил Кънчов, проф. Димитър Йоцов, проф. Андрей Николов, Козма Тричков, Константин Огнянович и Цвета Кръстенякова. Оставени са и три празни постамента, на които бъдещите поколения да впишат имената на следващите видни българи, завършили това училище.

Зелена класна стая функционира в началното училище „Петко Р. Славейков“ в пловдивския район „Източен“ от този април. Това е първата по рода си „екостая“, в която децата се учат да отглеждат различни зеленчуци и билки.

Придобивката е изградена на парцел от 2,5 декара непосредствено до началното училище „Петко Р. Славейков“ и е ползвана от учениците за провеждане на обучение извън сградата. За да стане факт зелената класна стая, през октомври м.г. общинските съветници гласуваха отпускането целево на 108 000 лева.

„Зелената класна стая“ е с три амфитеатрални къта, където могат да провеждат занимания едновременно различни класове. Има изградени оранжерии, в които заедно със специалисти от Аграрния университет учениците да отглеждат по желание зеленчуци или билки. Дворът е облагороден с перголи, а за всеки клас има поставена и отделна кашпа, в която да се грижат за цветя.

Пазят пръстен на поета Кирил Христов

Сребърен пръстен с ахат, носен някога от поета Кирил Христов,  пазят в специална витрина в старозагорското Четвърто основно училище, чийто патрон е авторът на култовото „Жени и вино, вино и жени!“, разказва директорът  Господин Балакчиев. Интересният артефакт е бил подарен от правнука на писателя Владимир Николов, който прибавил към него и пет реплики на портрети на един от най-интересните и дълголетни майстори на римата. В специално отреден кът се съхранява посмъртната маска, снета от лицето на поета от скулптора проф. Андрей  Николов през ноември 1944 година, пак там е и пишещата му машина.

Огледални стени и люлки вместо чинове

От две години ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас е изцяло преобразено. Стаи с огледални стени създават усещане за свобода и пространство. Гордостта на училището е голяма  модерна зала, която носи емблематичното име "Демократос" и играе ролата на "школска Агора". Тя е сърцето на училището, в нея кипят дебати, играят се театрални постановки, провеждат се дискусии и се вземат важни решения на принципа на пряката демокрация. В двора на школото пък са изградени учебни стаи на открито, в които чиновете са сменени с разкошни люлки. Всички интериорни чудесии са изградени с наличните бюджетни средства на училището и дофинансирането от община Несебър, разкри директорката Чубрина Стефанова. На втория етаж откритото фоайе пък е превърнато в многофункционално пространство, наречено "Петте стаи". Наречено е така, защото всяка от стените му играе ролята на отделна стая. Петата например символизира петото измерение - на нея е окачен часовник с обърнат циферблат и интересни надписи, изписани обратно. Те могат  да се видят и прочетат само в  отсрещната огледална стена. Нещо като Алиса в страната на чудесата!

По темата работиха: Иван Първанов, Райна Харалампиева, Елена Анастасова, Добромир Радушев, Нели Колева, Райна Тошева, Христо Христов

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.