Училище си осинови бездомно куче от приют
4

Училище си осинови бездомно куче от приют

Великотърновската гимназия по електроника „А. Попов” си осинови бездомно куче от приют. Школото вероятно е първото в страната с подобна инициатива, която спокойно може да бъде подета и да се разпространи и в останалите учебни заведения в България и да намали популацията на бездомните четироноги по улиците и общинските приюти.

Петгодишният Рекс е избран в конкуренция с още няколко кучета от местния приют. Бил предпочетен заради улегналия си характер, умението бърз да се сприятелява и това, че при първата среща с кандидат осиновителите си не проявил агресивност. Погледнал ги, подушил ги и веднага станали приятели. Сега петгодишния пазач има своя чисто нова къщичка и отговаря за двора и градинската част на гимназията. Радва се на децата и те му отговарят със същото, като се надпреварват да му носят храна, да сменят водата и да го разхождат на каишка в двора на школото. Персонален отговорник за кучето е учителката Петя Гьозова. Тя самата признава, че допреди няколко години е имала свой домашен любимец и знае кка да се грижи за четироногото същество.

Всъщност пазачът Рекс е част от проект на училището, одобрен и финансиран от МОН. Проектът може би е един от най странните в цялата образователна система в България. тоъй се отнася до изграждане и развиване на Ученическа ферма за трюфели и защитени растителни видове. Поводът за създаването на този проект е намирането в началото на лятото на няколко гъби трюфели в двора на училището. След последвалата еуфория и напливът на всякакви хора към двора на школото, ръководството му решава да вземе спешни мерки за да опази училищната собственост от посегателствата на мераклиите за бързо и лесно забогатяване. Дикеркорката информира министерството, от което и дават зелена светлина да изготви специален проект, който министерските експерти одобряват и финансират с 4000 лв. с тези пари е купена и монтирана ограда, поставени са няколко предупредителни табели, изградена е чешмичка и минибасейн, и е купена къщичката на пазачът Рекс. Учителите от гимназията по електроника споделят, че одобряват напълно начина, по който са разпределени парите от държавата. Те смятат също, че наличието на куче в двора на учебното заведение ще има положителна роля за техните ученици.

„По този начин учениците се научават на любов към животните, да се грижат за тях. Преди няколко дни направихме родителска среща и нито една майка или баща не беше против това в двора на училището ни да има куче”, споделя отговорничката за пазача, Петя Гьозова. Самият Рекс също показва, че се радва на щастливата си участ, която го е спасила от клетката в приюта и го е довела сред учениците. При всяко приближаване на дете към него, той демонстрира бурна радост, върти опашка и подскача на задни крака, като истински обучен цирков актьор. Най-трудната му задача като пазач обаче, тепърва предстои в края на есента, когато се очаква да се появи новата реколта от трюфели. Които четириногият пазач ще трябва да брани от посегателство и унищожаване със зъби и нокти в най-прекия смисъл на думата.

 

 

Снимки:

 

7773, 76, 79 – Учителката Петя Гьозова отговаря за пазача Рекс.

7780 – Изработените и монтираните с част от министерското финансиране чешмичка и минибасейн.

7781, 82 – По оградата на училището са поставени предупредителни табели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.