Училищата в Община Кюстендил ще са първите в страната, преминали към едносменен режим на обучение. Там има само две образователни институции това дава възможност за преструктуриране на материалната база, съобщи в Пловдив министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Вълчев поясни, че преминаването към едносменен режим на обучение на децата в училищата е задължително от гледна точка на добра учебна среда. Тази цел обаче е скъпа и допълнително финансиране, затова обявеният краен срок за това през 2021г. е нереалистичен както от гледна точка на осигуряване на средства, така и на техническата възможност. Според Вълчев дори и да бъдат осигурени средства, е трудно да се намерят терени, да се проектират, да се построят училища, които да влязат в експлоатация. За него реалистичен срок за преминаване към едносменен режим на обучение в големите градове е 9-10 години страната. Той обясни, че има над 70 общини, които имат училища обучаващи се на две смени, като в половина от тях имат една сграда или са две училища в една сграда. Най-голям е проблемът в големите градове, във Варна и Бургас има по 30 училища, а в Пловдив 25, които учат на две смени.

Преминаването към едносменен режим включва както строеж на нови училища, така и дострояване на съществуващите, намаляване на приема, по-равномерно разпределение на учениците в съществуващия сграден фонд и оптимизиране на ползването на мрежата, каза още Вълчев. Той поясни, че предложенията за това трябва да дойдат от общините.

Въвеждането на принципа на близост за приема в първи клас пък е помогнало за по-равномерно разпределение на децата между съществуващите училища. Няма я тази свръхконцентрация в някои училища, което е положително, а това също спомага към преминаването към обучение на една смяна, обясни просветния министър. Той обясни още, че е утвърдил промени в наредба 10, които предвиждат възможност общините да могат да съгласуват приема в първи клас, когато училището е на двусменен режим и не е осигурена целодневна организация на учебния процес. В никакъв случай не говорим за рязко намаляване на приема в едно или друго училище, а за поетапно намаление, което ще осигури преминаването към едносменен режим. Редица училища в почти всички големи градове са започнали такъв процес от миналата година, заключи министърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сачева: У нас учат над 4000 деца без родители

В българските училища и детски градини има над 4 хиляди деца без родители, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя взе участие в събитие от инициативата „Мисията е възможна“, целяща деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа.