Училищата в Община Кюстендил ще са първите в страната, преминали към едносменен режим на обучение. Там има само две образователни институции това дава възможност за преструктуриране на материалната база, съобщи в Пловдив министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Вълчев поясни, че преминаването към едносменен режим на обучение на децата в училищата е задължително от гледна точка на добра учебна среда. Тази цел обаче е скъпа и допълнително финансиране, затова обявеният краен срок за това през 2021г. е нереалистичен както от гледна точка на осигуряване на средства, така и на техническата възможност. Според Вълчев дори и да бъдат осигурени средства, е трудно да се намерят терени, да се проектират, да се построят училища, които да влязат в експлоатация. За него реалистичен срок за преминаване към едносменен режим на обучение в големите градове е 9-10 години страната. Той обясни, че има над 70 общини, които имат училища обучаващи се на две смени, като в половина от тях имат една сграда или са две училища в една сграда. Най-голям е проблемът в големите градове, във Варна и Бургас има по 30 училища, а в Пловдив 25, които учат на две смени.

Преминаването към едносменен режим включва както строеж на нови училища, така и дострояване на съществуващите, намаляване на приема, по-равномерно разпределение на учениците в съществуващия сграден фонд и оптимизиране на ползването на мрежата, каза още Вълчев. Той поясни, че предложенията за това трябва да дойдат от общините.

Въвеждането на принципа на близост за приема в първи клас пък е помогнало за по-равномерно разпределение на децата между съществуващите училища. Няма я тази свръхконцентрация в някои училища, което е положително, а това също спомага към преминаването към обучение на една смяна, обясни просветния министър. Той обясни още, че е утвърдил промени в наредба 10, които предвиждат възможност общините да могат да съгласуват приема в първи клас, когато училището е на двусменен режим и не е осигурена целодневна организация на учебния процес. В никакъв случай не говорим за рязко намаляване на приема в едно или друго училище, а за поетапно намаление, което ще осигури преминаването към едносменен режим. Редица училища в почти всички големи градове са започнали такъв процес от миналата година, заключи министърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Манолова: Протестът на майките ще се дискредитира, ако бъде партийно оцветен

„Най-лесният начин да се дискредитира протестът на майките на деца с увреждания е той да бъде партийно оцветен. Политиците се изкушават да го употребят. Но той е като дъгата. Защото уврежданията не са леви и десни”.

Международно известната крава Пенка очаква теленце

Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й Иван Халамапиев. Кравата е заченала преди около месец след изкуствено осеменяване, като рожбата й се очаква да се появи на бял свят през месец май следващата година.

Все още не е възстановена мантинелата на пътя край Своге

Мантинелата, която се скъса при катастрофата на пътя край Своге, при която загинаха 20 души, все още не е поправена, съобщи БНТ. Участъкът от пътя е преасфалтиран, но металното заграждение не е възстановено, защото община Своге и АПИ продължават да спорят, кой е неговият собственик и съответно отговаря за ремонта.