Училищата получават още пари при онлайн обучение на чужди ученици

Училищата получават още пари при онлайн обучение на чужди ученици

Училища, които обучават дистанционно ученици от други школа, ще получават допълнителни средства. Това реши Кабинетът с промените в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, които прие днес.

С тях е регулиран регламент за прехвърляне на бюджетни средства между училищата, когато обучението в дистанционна форма или синхронното обучение от разстояние в електронна среда на ученика се извършва от друго училище, различно от това, в което е записан.

С предложените промени ще бъдат подобрени възможностите на училищното образование да осъществява ефективно обучение на учениците от разстояние в електронна среда, ще се предотврати пропускането на учебен материал при настъпили форсмажорни обстоятелства. Създава се и норматив за брой ученици в група за дистанционна форма на обучение или обучение от разстояние в електронна среда, както и регламент за финансирането на децата на 4 години, записани в детски градини в общини, които са взели решение за задължително предучилищно образование на тези деца, преди началото на учебната 2023-2024 година.

Промените в наредбата се правят, за да се синхронизира държавния образователен стандарт за финансиране на институциите в системата на образованието с последните приети изменения и допълнения в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и да се въведат разпоредби, които да уредят тяхното прилагане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.