Училищата обменят опит с гостуване в час и кръгли маси
3

По национална програма „Иновации в действие”

Училищата обменят опит с гостуване в час и кръгли маси

С кръгли маси и гостуване в час училищата ще обменят опит и добри практики. Това ще става по програма „Иновации в действие”. 

Срокът е до края на тази учебна година, а бюджетът 1 950 200 лв. В програмата ще се включат над 600 иновативни и неиновативни школа от цялата страна. Всяко едно от тях ще посети още две училища, от които да почерпи опит, като разходите се покриват от МОН.

Професионална гимназията по земеделие "Стефан Цанов"е иновативно училище от миналата учебна година. Там се набляга на работата с облачните технологии и различни Google инструменти и благодарение на тях са били добре подготвени за дистанционното обучение. „С нашата иновация все едно сме предвидили какво ще става. С използването на различни Google инструменти бяхме готови за дистанционното обучение, защото бяхме започнали да прилагаме новите технологии при присъствените часове”, сподели директорката Светлана Калапишева. Според нея новите методи и техники повишават мотивацията на учениците към учебния процес. Гимназията вече

има дисплеи във всяка класна стая

които са в помощ на учителите. „Те допълват белите дъски, правят уроците по-интересни и раздвижени. Така успяваме да работим по-удобно с Google приложенията. Тестът може да се представи на екрана или да се раздадат, а не всеки да работи на хартия. Домашните също могат да се правят онлайн”, разказа Калапишева. Тя допълни, че при споделената класна стая вместо таблети учениците ползват телефона си в час за учене, правене на тест.

Гимназията ще има гости от иновативната Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров” от Попово, която залага на нови методи на обучение в учебния процес, и неиновативната Професионална гимназия по битова техника от Пловдив, които пък ще почерпят опит от тях. „Засега се надяваме до юни да направим присъствени срещи, но ако няма възможност, ще бъде онлайн”, обясни Калапишева. Гимназията по земеделие е планувала в рамките на ден да събере по осем представителя от трите училища. По време на визитата иновативните училища ще споделят за своите методи, които променят учебния процес, а неиновативното разкаже за свои добри практики. „Ако срещата е присъствено гостите ще влязат в часове, а след това ще направим и кръгла маса, на която да разкажат какво са видели, да направят презентация та училището си”, разказа какво са планували директорката на гимназията. Ако няма възможност за присъствена среща, пак ще видят с какви инструменти работи училището, но ще бъдат виртуални гости в онлайн влизат в класовете.

Директорката на гимназията в Кнежа сподели, че миналата година те се включват като неиновативно училище в националната програма и гостуват на иновативно училище. „Вече бяхме подали документи, но видяхме полезни неща в иновацията, която училището предлага – провеждане на практики, контактите с бизнеса, ролята на извънкласните дейности като помощ на основните учебни предмети.” , сподели тя.

Английска езикова гимназия „Гео Милев” от четири години е със статут на иновативна. Тя

въвежда облачните технологии в учебната работа и администрацията

нови методи на обучение и учебен предмет. Също така променя оценяването, създават нови общности на учители по различни предмети, които си помагат да усъвършенстват опита си. В рамките на три дни училището ще представи всичко това на Езиковата гимназия във Варна и ЕГ „Гео Милев” в Добрич. „Идеята е първият ден да има представяне на нашия екип и гостуващите, в какво се изразяват техните иновативни практики. Следващите два дни ще има открити практики – реален учебен час, по който колегите от другите места могат да станат съучители, а учениците ще участват в учебните часовете”, разказа Силвия Драганова от ЕГ в Русе. От там са предвидили и работни срещи, по време на които учителите да обменят добри практики чуждоезиковото обучение и на преподаването на общообразователен предмет на чужд език. За учениците пък ще има уърк шоп за прилагане на уменията на 21 век. „Предвиждаме и публично събитие с родители на тема „Промяната, за която мечтаем”, по време на което всички участници в процеса на обучение да споделят и да видим какво сме постигнали в иновациите”, обясни Драганова. На третия ден ще има и регионален образователен форум, в който да вземат участие и други училища. Обменът на идеи е заплануван за края на февруари или март и ако няма такива възможност за присъствено провеждане на срещата, тя може да бъде онлайн. „Нямаме притеснения да проведем също толкова ефективно и в електронна среда, но се губи емоционалната добавена стойност”, допълни Драганова.

Идеята е създаване на мрежа и споделяне на практики и след програмата. След мобилностите се изготвят и финални продукти. Така и няколко седмици след мобилността миналата година Езиковата гимназия в Русе работа в облачна среда. „Сега идеята е да има фотоалбум и видеоклип, което също ще наложи допълнителна екипна работа и разстояние”, каза още Драганова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.