В Професионална гимназия „Хенри Форд“ в София откриват паралелка за асансьорни техници. Ами крайно време беше. В последните години, за да бъдат смятани за модерни и да привлекат повече ученици, училищата започнаха да се надпреварват кой по-засукана и завъртяна специалност ще измисли за гимназистите. И в резултат от тези напъни се появиха едни уникални „шедьоври”, за чиито наименования чак езикът ми не може да се обърне да ги изговори.

Спомням си само за една, която приблизително звучеше по следния начин: мениджър в микропредприятие, насочено към козметично-коафьорските услуги. Или, иначе казано, с тази витиевата фраза училището искаше да каже, че обучава бръснари и фризьори. Та в този ред на мисли се сещам за една също толкова засукана професия, която беше повече майтап, отколкото реално щатно образование в по-далечното минало - „оператор на безмоторна машина РК 1 или 2” - или ръчна количка с едно или две колелета, известна още като „робичка” и широко използвана в строителството. Ама, така напудрено, виж само как звучи.

Нещо подобно се получи през последните години и в образователната ни система. Но с обратен знак. Устремени към престижните професии, родните училища изхвърлиха непрестижните и бачкаторските. Ами така де, как ще привличаш ученици, като им предлагаш да ги учиш за стругари, фрезисти, шлосери или трактористи и комбайнери. Хайде, тези, последните, покрай еврофондовете и масовото юрване на всички да стават фермери живнаха и днес да кажеш, че си тракторист, вече не звучи толкова непрестижно. Друго си е да можеш да се похвалиш, че учиш за мениджър, оператор и прочие засукана дивотия. Стигна се дори дотам средни училища да обявяват прием за журналисти, икономисти и прависти. Досега май не са се сетили да обучават само за министри. Ами като е така, що изобщо трябва да има университети?! Направо да дадат правомощия на средните школа да „произвеждат” висшисти, пък да видиш тогава какво ще стане. За година-две всички млади хора у нас ще станат юристи, икономисти и счетоводители. То не че днес е по-различно, но хайде да не задълбаваме.

Залитането на школата по модерните професии доведе до неизбежното - до липсата на квалифицирани кадри за т.нар. непрестижни професии. И няма как да е иначе, след като всички напъват да учат, за да работят на бюро и пред компютър, а никой не ще да бичи 8 часа в производствен цех с гащеризон и мръсни ръце. И се стигна дотам представителите на бизнеса в производството да обявят, че ще внасят бачкатори от Молдова, Украйна и дори от братски Виетнам. За да не стане положението още по-драстично и да се наложи скоро да си внасяме и метачи на улиците от Камерун или Нигерия, е време училищните ръководства да спрат да хвърчат в облаците и да погледнат от какви кадри има нужда у нас и да започнат да провеждат едно ориентирано спрямо производството обучение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Балканите не са заден двор

Добре е, че управляващите свикаха Съвета по сигурността и обсъдиха ситуацията след инвазията на Турция в Сирия, както и възможността да загубим милиарди лева от евентуални санкции.

Демографията като горещ картоф

Демографската криза е може би най-дъвканата тема у нас през последните няколко години. Дори се превърна в нещо като горещ картоф. Периодично се появяват стряскащи данни, в които се описват апокалиптични картини.

Войната срещу фалшивите хотелски звезди

Български хотели мамят туристи, като им пробутват фалшиви „звезди” и некачествено обслужване. За да издържат на свирепата конкуренция в бранша и войната за туристи, немалко наши хотели прибягат към, най-меко казано, нелоялни търговски практики.