5 бивши училища се продават в интернет сайтове, показа проверка на „Монитор“. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях.

Цените започват от около 100 000 лв и достигат до над милион. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки.

Най-скъп е парцелът, пуснат за продажба в девненското градче Суворово. За него се търсят 1 356 412 лв., като сумата е само първоначална цена, от която стартира търга за имота. Той е пуснат за продажба от частен съдебен изпълнител, а от обявата става ясно, че всеки желаещ да участва в наддаването може да направи това, ако внесе 10% от първоначалната цена по сметка на ЧСИ-то до 26-ти септември. Иначе самият имот в момента се ползва за пансион за настаняване и рехабилитация на възрастни хора и е частна собственост. Заради дългове по ипотека обаче собствениците са

на път да се разделят

с бившето училище,

 което от години се ползва за хоспис за стари хора.

Над милион търсят и собствениците на бивше школо в Търговище. То се намира в западната част на града и в интернет се рекламира като производствено или складово помещение. В обявата е посочено, че цената е 550 000 € и в нея влиза парцел от 29000 кв.м и сграда с РЗП - 3151 кв.м. Самото здание се оказва недовършено училище със 70 класни стаи, които явно никога няма да чуят първия звънец, тъй като имотът се предлага за промишлени цели. В обявата е посочено още, че парцелът се намира на магистрален път София-Варна, с лице към аутобана и е ограден с масивна метална ограда с височина 2.5 метра. В офертата е посочено още, че сградата и прилежащият парцел са „подходящи за търговски комплекс, за производствена сграда, училище, старчески дом, складова база,

 бензиностанция с хипермаркет

и дори бежански център“.

 ЧСИ е пуснал за продажба и старото училище в село Неделино, а цената от която започва търгът за него е 269 120 лв. Видно от снимките към обявата школото е необитаемо от години, но в класните стаи все още висят празни табели с избелели надписи „Детско творчество“. Имотът се състои от парцел от 7179 кв.м. и триетажната сграда на изоставеното училище, с която общината в Неделино е на път да се раздели заради дългове.

Сред пуснатите за продажба бивши школа има и едно, което се намира в софийското село Стъргел. Собственикът му го е пуснал за продажба в интернет и търси за него 100 000 евро. Училището е с квадратура от 4000 кв.м, на три етажа и е построено през 1950 г. в обявата е посочено, че сградата е почти завършена и е със сменени дограми и покрив.

„Изключително подходящи за хотел, старчески дом, хоспис, клиника, ранчо, имение, склад, производствено помещение. Супер инвестиция в перспективен район на цената на тристаен апартамент в София. Районите са

 допустими за кандидатстване

за финансиране по европейски програми

 за развитие на селските райони и други“, рекламира собственика имота си в интернет.

Последното училище, което се продава в интернет се намира в монтанското село Благово, а цената му е 100 000 лв. Школото е построено през 1959 г. и е с квадратура от 1680 кв.м. в обявата е отбелязано още, че се отоплява с печка и камина.

Както „Монитор“ вече писа, сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им. Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия. Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Другото изисква населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5000 души.

 


Във Варна събориха бившия колеж „Сен Мишел”

 Добромир Радушев

 Продават се и сгради в градовете, които имат историческа и сантиментална стойност за историята им. Така например морската столица завинаги е загубила построените по проект на архитекта на Варна Дабко Дабков два френски колежа – мъжкият „Сен Мишел” и девическият колеж „Сент Андре”. Мъжкият, който беше в идеалния център на града, близо до хотел „Черно море” и Фестивалния комплекс, вече не може да бъде видян, защото го събориха и на негово място на ул. „Петко Каравелов” издигат новостроящия се комплекс „Гранд Каравел”.

Изоставени училища в обезлюдени варненски села все по-често се появяват в обявите за продажби на недвижими имоти и се продават на цената на обикновена къща. Тенденцията е за по-малките и замиращи села, но това не означава, че такива сделки не са правени или не се правят и сега в градовете, коментират брокери край морето.

Последната такава сделка беше на Община Провадия, която като собственик на сградата на бивше училище в село Комарево предприе продажбата му. Обявената начална тръжна цена за имота бе само 33 206 лв. В селото, където училището е закрито преди повече от 11 години, сградата не се използваше и започна да се руши, което бе чиста загуба да не се продаде при първа възможност, коментираха местните общинари. Обявената цена бе за дворно място с площ от 5 дка, плюс изградените в него две едноетажни сгради - със застроена площ 616,33 кв.м. и 73,93 кв.м. Дворното място (5 дка) е 11 015 лв. без ДДС, а прилежащият терен към сградите - 1 484 лв. без ДДС. Сградите в имота, които са със застроена площ от 690, 26 кв.м., бяха оценени на 20 707 лв. без ДДС.

Това бе третото училище, което община Провадия продаде за 2-3 години. В края на 2013 г. общината пусна за продажба и училищата в селата Черковна и Манастир. Практиката сочи, че реновирани училища се налага да бъдат продавани заради липсата на деца в тях. Така в село Щипско, община Вълчи дол за 50 000 евро се предлага сградата на бившето училище от 400 кв.метра застроена площ. Сградата е строена през 1960 г. на два етажа и е с отремонтиран покрив, алуминиева дограма, голямо дворно място с кладенец и масивни дървета, се посочва още в обявата за продажба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на "Гранична полиция": Мерките дават резултат

Мерките, които бяха взети от държавата и като организация, която беше направена с местната управа, дават резултат, подчерта главен комисар Светлан Кичиков при инспекцията на граничен пункт Капитан Андреево, събщават от пресцентъра на МВР.

 

Починалият в Благоевград още нямал доказан втори тест за коронавирус

Починалият 55-годишен мъж, издъхнал в Многопрофилната болница в Благоевград, не е имал доказан втори тест за коронавирус, съобщиха от там. Днес е трябвало да му излезе пробата дали е заразен въобще с COVID-19.