Ученолюбив, доблестен, смел –  образът на Апостола пред децата

Ученолюбив, доблестен, смел – образът на Апостола пред децата

Българското училище във Виена с посещение от авторите за 3-и март

Доблестен, смел, ученолюбив, съпричастен, винаги готов да помогне на родителите и приятелите си – това са само част от добродетелите на Апостола, на които авторите на книгата „Разкажи ми за Левски“ учат децата. Книгата се появява през 2016 г. след двугодишна работа по нея и оттогава създателите й Ивайло Кючуков и Райчин Генов са посетили около 50 учебни заведения из страната, където пресъздават образа на Левски пред любопитните погледи на малчуганите.

Идеята за проекта „Разкажи ми за...“ възниква през 2014 г., когато Райчин предлага на Иво да създадат книга, в която посланията, текстът и илюстрацията да са специално адаптирани за най-малките. Кючуков взема присърце темата „Левски“ от дете и се съгласява на момента.

Той е и извор на идеите на съдържанието на книгата

с помощта на своята библиотека, в която има над 100 книги, посветени на Апостола. За илюстрацията на книгата пък помага Здравка Брайкова.

„Започнахме с Апостола като един вид знаменосец на нашия проект именно защото той е общопризната фигура в нашата история“, разказа Иво. С „Разкажи ми за Левски“ те представят Апостола като човек и като съвкупност от качества, които всяко едно дете трябва да се стреми да притежава, а родителите да възпитават. „Нашата идея не е да представим Левски като национален герой, който се бори с Османската империя, а да покажем на децата качествата му като човек, които те могат да попият и да използват в своето ежедневие – как да са ученолюбиви, да помагат вкъщи и на приятелите си и т.н.“, сподели Ивайло. В книгата те не споменават нито залавянето, нито обесването му, а говорят за детството му, за периода му като йеродякон, за смелостта му, за съпричастността му към мъката на хората, за неговата ловкост, находчивост, как е съумявал да се маскира и крие от османците.


Чрез тези истории те пресъздават добродетелите,


които искат да вменят в малчуганите.

Ивайло и Райчин пресъздават този образ по време на посещенията си в детски градини и училища в страната. След като разчупят обстановката и видят усмивките на лицата на хлапетата, те минават през основните разкази в книгата или цялата, ако имат повече време. Ако видят, че започват да се споглеждат, веднага спират, за да питат какво не е ясно. Накрая децата споделят какво им е направило впечатление, а авторите питат какво са запомнили от разказите за живота на Левски.

„Те имат и доста въпроси като това къде е гробът на Апостола, как е тръгнал да се бори с цяла империя, сподели Иво.

Българчетата в чужбина също могат да прочетат за добродетелите на Апостола, тъй като се поражда и идеята книгата да бъде двуезична. „Основната ни цел бе книжката да стане достъпна и за деца извън пределите на страната. За другарчетата на българчетата в чужбина и дори за самите българчета, които са родени там и са израснали с английския като първи език. Така те ще могат да се докоснат не само до Апостола, но и до майчиния си език“, сподели Иво. След книгата за Левски възниква и „Разкажи ми за Ботев“, като авторите не смятат да спират с нея.

За първи път те ще представят образа на Левски и пред малчугани извън страната ни. За трети март те са поканени в българското училище във Виена. Там те ще прекарат 4 дни, в които ще имат достатъчно време да се срещнат с всички деца от школото. За тях са подготвили и мултимедия, на която да прожектират снимки, както и клип за Левски на сдружение „Българска история“. Освен това малчуганите в школото вече са получили 190 книги за Левски и Ботев.

ПФК „Левски“ подарява книгата на 60 000 първолаци

60 000 първолаци получават „Разкажи ми за Левски“ като подарък за първия учебен ден през 2017-а като част от благотворителна кампания на ПФК „Левски“. През 2016-а Иво работи в клуба и те харесват книгата, която започва да се продава и в клубния магазин. По него време е имало и традицията „Синя Коледа“. Като част от нея се измисля кауза, за която се провежда търг, и се събира сума за него. Така преди 3 години се поражда идеята той да мине под мотото „Левски в училище“. По време на търга привържениците на отбора събират над 30 000 лв., които са достатъчни за финансиране на около 60 000 бройки с меки корици. След разговори с просветното министерство и тяхното одобрение книжките са отпечатани и разпространени в школата в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.