0

О перният певец Добромир Момеков ще дебютира в оперетата на Щраус „Цигански барон” на 27 февруари като Граф Хомонай. Това е втора роля за Момеков на сцената на Музикалния театър след Фалке в нашумялата със своята ексцентричност постановка на „Прилепът” на режисьора Марияна Арсенова.

Оперният певец Добромир Момеков ще дебютира в оперетата на Щраус „Цигански барон” на 27 февруари като Граф Хомонай. Това е втора роля за Момеков на сцената на Музикалния театър след Фалке в нашумялата със своята ексцентричност постановка на „Прилепът” на режисьора Марияна Арсенова.

След като завършва Музикалната академия в София, Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона, създадена за усъвършенстване на млади оперни певци. От 2005 г. той се обучава при големия български бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на престижни световни сцени като Фестшпил – Залцбург, Операта в Страсбург и Националната опера на Албания; гастролирал е и в множество театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най-популярните творби на Пучини, Верди, Росини и Доницети.

От поставянето си през 2011 г. досега оперетата „Цигански барон” се играе с голям успех в Музикалния театър. Неин режисьор е Юлия Маринова, а диригент постановчик е Игор Богданов. Пищният декор и костюмите на Евгения Раева и атрактивната хореография на Катя Богданова ни пренасят в романтичен свят, където любовта се извисява над всичко. Музиката на Щраус по неповторим начин съчетава цигански мелодии и унгарски чардаш с ритмите на виенските маршове, валса и полката. Зрителите проследяват със затаен дъх перипетиите, през които преминава любовта между Шандор Баринкай (Пеньо Пирозов) и красивата циганка Сафи (Марияна Арсенова). На 27 февруари в „Цигански барон” ще гледаме и Олга Динова, Христо Сарафов, Зорница Дамянова, Богомил Спиров и ще се насладим на още един дебют – на Кръстан Кръстанов в образа на граф Карнеро. Диригент ще е Дориан Молхов.