0

18-годишният ученик Преслав Лилов извади кръста от водите на река Янтра край Горна Оряховица.

18-годишният ученик Преслав Лилов извади кръста от водите на река Янтра край Горна Оряховица.

Младежът беше най-младият от общо 12-те смелчаци, хвърлили се в ледените води на реката край село Първомайци. Най-възрастният сред тях пък бе 61-годишният Йонко Минчев от Горна Оряховица. Сред желаещите да стигнат до Светия кръст имаше само един именик. Преслав е от село Правда и е ученик в жп техникума в Горна Оряховица. Пожела си да бъде здрав той и цялото му семейство, да има много късмет.

Преслав Лилов получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков. Награда, бутилка вино, имаше и за най-възрастният участник в ритуала, Йонко Минчев.

Трактористът Стойне Цветков пък извади Богоявленския кръст в Павликени. Там смелчаците, пробвали се в борбата за кръста бяха осем. Победителят е на 38 г. и работи в земеделска кооперация. След като извади кръста, той пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а за себе си и близките си здраве. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

Отец Киприан благослови всички участници и освети кръста, преди да го хвърли в реката. Заместник-кметът на Общината инж. Албена Петрова връчи парична награда на победителя и на останалите участници. Специални награди бяха дадени  и на най-младия участник - 24-годишният Тодор Балканджиев, и най-възрастния - 75-годишният Васил Галев от град Бяла черква.