0

У чениците ще бъдат в класните стаи и ще залягат над уроците в деня след предстоящия в неделя втори тур от местните избори, установи проверка на „Монитор“.

Учениците ще бъдат в класните стаи и ще залягат над уроците в деня след предстоящия в неделя втори тур от местните избори, установи проверка на „Монитор“.

Директорите на школата, в които на балотажа ще бъдат поставени урни, масово са решили да не губят още един понеделник и са обявили за учебен 4 ноември. Така родителите ще се лишат от възможността за четири последователни дни почивка с децата си – есенната ваканция от 1-ви до 3-ти ноември и деня след вота, a учебният понеделник по всяка вероятност ще спомогне да няма спад в избирателната активност заради отсъствието на семействата.

На първия тур 9 областни града избраха свой кмет и в тях училищата ще имат редовни часове. Сред 18-те, в които тази неделя ще се проведе балотаж, пък са София, Варна, Пловдив, Сливен и Русе. Според заповед на МОН, училищата на тяхната територия, в които няма изборни секции, ще провеждат нормално своите часове. В школата, в които ще се гласува пък директорите ще решат дали да се учи, или денят след вота да бъде неучебен, но присъствен и за децата да бъде организиран спортен празник, занимания по дейности по интереси, или посещения в музеи. В София избирателни секции има в 174 от всички 273 училища. Това означава, че в близо 1/3 от тях задължително ще се провеждат учебни занятия, а в останалите ръководството решава. „Директорите имат правомощието както да обявят деня след изборите за неучебен, но присъствен, така и да променят дневния режим. Те могат да започнат в 9 часа вместо в 7.30 часа и да имат редовни занятия“, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. На 28 октомври учениците от 51 СУ „Елисавета Багряна“ например са имали излет в планината, но следващия понеделник всички ще влязат в час, за да не изпускат учебен материал. „Имаме 18 секции, но с помощта на учителите и родителите ще успеем да ги пренаредим. Ще започнем в 9 часа, като часовете за първа смяна ще бъдат намалени“, обясни директорът на столичното школо Асен Александров. На училище ще бъдат и всички възпитаници на Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“. „Избирателните секции са само на първия етаж и имаме достатъчно класни стаи в по-горните етажи и ще учим“, каза директорът на гимназията Звезда Пеева. Във Втора английска езикова гимназия „Томас Джефърсън“ пък за част от децата понеделникът ще бъде неучебен, но присъствен. „Осмокласниците ще посетят Столична библиотека, но всичко от 9-ти до 12-ти клас ще имат редовни часове“, заяви директорът на школото Емилия Лазарова.

4 ноември ще бъде учебен ден и за училищата в община Варна. Във Велико Търново, където бе решено още тази неделя кой ще управлява следващите четири години малчуганите също ще имат занятия. В други населени места в областта обаче няма да се учи без значение дали училищата ще бъдат използвани като секции за балотаж или не. В Пловдив пък в класните стаи ще бъдат само децата, в чиито школа не се упражнява правото на вот. В останалите хлапетата ще бъдат изкарани на спортна площадка, на разходка до Альоша, или в някой музей.