Учениците в дуално обучение скачат на 4000

Учениците в дуално обучение скачат на 4000

200 фирми ще приемат гимназисти на стаж

Двойно увеличение на ученици в дуално обучение (учене чрез работа) до 2021-а е заложено в плана за действие за развитие на професионалното образование.

При 1800 гимназисти, обучаващите в дуални паралелки преди старта на тази учебна година, целта е след три години да стартират 4000. Това е и една от мерките за разширяване на професионалното образование от 2020-а до 2022 г.

В план-приема след 7-и клас тази година бяха заложени 149,5 паралелки в дуално обучение, в които можеха да се запишат 3900 гимназисти. От тях се реализираха близо 90%. Това означава, че нови над 3000 деца ще стартират обучението си чрез работа в 11-и и 12-и клас. 1600 ученици от 32 професионални гимназии пък са обучавани по швейцарския проект за дуално обучение „Домино“. След приключването му тази година ученето чрез работа е финансирано с 24,5 млн. лв. по проект по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той обаче ще бъде насочен към подготовката на наставници, организиране на обучението. В плана за действие е заложено до края на тази година да бъде разработена и утвърдена програма за обучение на наставници. В него се предвижда и

увеличение на работодателите, които предлагат гимназистите

да изкарат по 2 или 3 дни при тях седмично. От 170 фирми, които в момента предлагат обучение през работа, след три години те трябва да станат 200.

Създаване на база данни с предприятия, включени в дуалната система на обучение, също е предвидено до края на 2019-а.

Проектът за нея беше качен за обществено обсъждане

миналия месец. От него става ясно, че всички работодатели и фирми, които предлагат дуално обучение и отговарят на изискванията за осъществяването му, ще бъдат безплатно включени в онлайн информационна база данни. Така гимназистите ще могат да избират в коя фирма да работят през компютъра си. Онлайн платформата ще включва информация за професията и специалността, по която ще се осъществява обучението чрез работа, както и на колко ученици и ментори работодателят ще може да осигури реална работна среда.

През следващите 8 години предстои да се пенсионират около 40 хиляди български учители, става ясно още в доклада към плана. В момента в образователната система има около 90 000 педагози. От тях обаче едва 8% са млади или току-що завършили. За да се привлекат повече учители през следващите две години са предвидени по 360 млн. лв. допълнително за заплати. Така ще бъде постигнат двоен ръст на възнагражденията спрямо 2017-а. За компенсиране на увеличението на минималната работна заплата пък са предвидени допълнителни средства в размер на 34,5 млн. лв. За периода 2020-2022 г. се предвижда да се запази и механизмът за предоставянето на допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.