Учениците ще изучават и нови уроци от сряда

Учениците ще изучават и нови уроци от сряда

Миналата седмица стартира дистанционното обучение у нас, като учениците получаваха от своите учители различни упражнения върху вече изучения материал. От сряда обаче педагозите ще могат да преподават и нови уроци в онлайн класните стаи. Това става ясно от писмо до директорите на столичните училища от шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

„Една от задачите ни през следващите дни е да насърчим в по-голяма степен проектно- базираното обучение.”, посочва тя. При този вид обучение учените се подготвят вкъщи по новия материал и по него разработват проект, който след това представят. Другият вариант за вземане на уроците онлайн е синхронното обучение. То обаче е придружено от редица ограничения – липса на достатъчно устройства, надежден интернет, и изисква многочасово стоене пред компютъра, посочва в писмото си Кастрева. Част от учителите вече започнаха да преподават нови знания с помощта на различни презентации, които подготвят за учениците, или пък видеа, в които обясняват новия материал. Проблемът обаче остава при около 5% от децата, които не са се включили в дистанционно обучение, тъй като не са имали дигитално устройство или интернет.

В писмото е препоръчано и по колко часа на ден да имат учениците. Времето за обучение на учениците от начален и прогимназиален етап ( от първи до седми клас) трябва да е до 6 учебни часа, а за учениците от седми клас нагоре- до 7. „Всичко зависи от деня и учебната програма. В ден един часовете могат да бъдат по-малко, в друг – повече. Всичко трябва да е съобразено както с училището, така и с учениците.”, уточни пред "Монитор" Кастрева. В писмото тя отделя внимание, че натоварването на ученика освен комуникацията с учителите, включва четене на материали и самоподготовка

Още преди старта на дистанционното обучение от образователното министерство обясниха, че учителите, които осъществяват ежедневно поне 5 часа обща работа (организация, подготовка на учебно съдържание, обучение, комуникация с родители и ученици) не ползват отпуск. В писмото си шефката на образователния инспектора в София разяснява, че класният ръководител, който не провежда час на класа, но координира електронното обучение, може да отчита тази дейности като един час седмично. Тя припомня на педагозите, че трябва да се погрижат и за хигиената на преподаване в електронна среда – с разписание, продължителност на часовете, междучасие, по-дълго от стандартното.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.