Учениците с трудови договори при дуално обучение

Учениците с трудови договори при дуално обучение

Това искат от Министерството на образованието

Учениците, които учат по дуална система на обучение, да сключват трудови договори с работодателите. Това предложиха от МОН по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Системата обхваща професионалните гимназии, чиито възпитаници след завършване получават едновременно диплома за средно образование и за професионална квалификация. Въпреки различията между ресорното министерство, работодателите и синдикатите по време на обсъжданията, накрая Националният съвет стигна до принципно съгласие, но без конкретни договорки. Вицепремиерът Валери Симеонов пък бе категоричен, че съгласието е от изключителна важност, защото

ситуацията на пазара на труда е тежка

Той подчерта, че все още има сектори със сериозен дефицит на кадри. Зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова изтъкна, че ако учениците учат и работят едновременно, те имат и право на трудов договор. Дуалното образование е с обучителен характер, а не с трудов, пък контрираха от бизнеса и настояха уреждането на правоотношенията да бъде като

договор за обучение за работа,

в който да бъдат разписани правата и задълженията на всички страни. Освен това според тях не било ясно и кой, кога и къде ще извършва обучението на наставниците, както и на какви критерии ще отговарят те. Аналогична била ситуацията и с начина, по който ще се осигуряват учениците, както и дали ако работят по Кодекса на труда, ще ползват отпуск. Здравното осигуряване било по-добре да е за сметка на училището, отколкото на работодателя, категорични са от бранша. В момента осигуровките се поемат едновременно и от държавата, и от фирмите. Трябвало да се изясни и за кои социални рискове учащите следвало да бъдат осигурени от работодателя.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.