Учениците с маски на изпитите през юни

Учениците с маски на изпитите през юни

Анкета сред осмокласниците показа: децата готови с онлайн матурата за 30 минути

Заради пандемията директори съобщиха, че на приемните изпити за гимназии през юни децата ще са с маски през цялото време, освен ако не настъпи рязка промяна в епидемичната ситуация. Разпределението вероятно ще е до 10 ученици в стая, по един на чин.

Между 10 и 30 минути е отнела първата онлайн матура в столицата на осмокласниците. Това показва анкета сред учениците от 51 СУ „Елисавета Багряна“, данните от която са предоставени на „Телеграф“. Именно в това школо преди няколко дни 78 ученици от 8 клас се явиха на тестови изпит по английски в електронна среда. Бързо

Децата имаха 90 минути на разположение, за да се справят със 70 въпроса. Проучването показа, че близо 90% от тях са били готови за по-малко от половин час. Масово не са имали затруднения с изпита. Като проблеми някои от тях изтъкват достъпа до теста, бавното му зареждане, регистрацията, дори скучния дизайн. Сред силните страни на онлайн матурата децата посочват, че няма възможност за преписване и изпитът е честен, както и това, че не пишат на ръка. Още след изпита учениците споделиха своите впечатления за виртуалния тест, възможен с помощта на иновативен шведски софтуер, който е инсталиран на устройствата им. "Доста по-спокойно ми е, по-лесно е - казаха те. - Това да пишем постоянно на ръка, вече не върши толкова голяма работа за нас". "Ще ни разчитат почерка, няма да се чудят какво става, кой какво е написал и да взимат излишни точки за това", коментираха осмокасници, цитирани от БНР. "Средата е абсолютно контролирана. С отварянето на лаптопа се стартира самият изпит и те нямат достъп до абсолютно нищо друго, освен ако при създаването на изпита учителят не е позволил достъп до някой ресурс, например интерактивна карта, презентация, някой клип или било то и текстов документ", обясни Станислав Христов от Центъра за творческо обучение, който отговаря за организацията на изпита.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.